1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Τροποποίηση του κέντρου ελέγχου της όρεξης συντελεί στην παχυσαρκία !!!

Discussion in 'ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ' started by sambalisG, Mar 14, 2007.

 1. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Λονδίνο: Μια διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά απευαισθητοποιεί τον εγκέφαλο έναντι των ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη, κάνοντας τον να μην αντιλαμβάνεται την παχυσαρκία, σύμφωνα με ζωική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.

  Ερευνητές του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου του Όρεγκο με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Κόλεϊ διαπίστωσαν γιατί τα εγκεφαλικά κύτταρα των παχύσαρκων ποντικιών σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στην λεπτίνη.

  Τόσο στους ανθρώπους όσο και στα τρωκτικά, τα λιποκύτταρα εκκρίνουν λεπτίνη. Η ορμόνη ταξιδεύει στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος ρυθμίζει αισθήσεις όπως η όρεξη και η δίψα.

  Θεωρητικά, όταν αυξάνεται το λίπος στον οργανισμό, αυξάνονται και τα επίπεδα της λεπτίνης, προκαλώντας μείωση της όρεξης. Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση λεπτίνης δεν συντελούν σε αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η αποτυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος έχει αναισθητοποιηθεί έναντι της λεπτίνης.

  Στα πειράματα που διενήργησαν σίτισαν μια ομάδα γενετικά όμοιων ποντικιών είτε με διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε θερμίδες ή με υποθερμιδική δίαιτα. Όλα τα πειραματόζωα της δεύτερης ομάδας παρέμειναν αδύνατα.

  Μεταξύ όμως αυτών που ακολούθησαν το πρώτο διατροφικό σχήμα, μερικά εξελίχθηκαν σε παχύσαρκα ενώ αλλά διατήρησαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Η διαφοροποίηση αυτή παραμένει ανεξήγητη.

  Στη συνέχεια οι ερευνητές αφαίρεσαν τον υποθάλαμο από τα τρωκτικά και ανέλυσαν την ανταπόκριση των κυττάρων από τη συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή στην λεπτίνη. Όταν τα κύτταρα εκτέθηκαν στη λεπτίνη, τα κύτταρα των παχύσαρκων ποντικιών δεν προέβησαν σε έκκριση των βασικών χημικών ουσιών που εμπλέκονται στην καταστολή της οδού της όρεξης. Ωστόσο, τα κύτταρα που ελήφθησαν από τα αδύνατα ποντίκια και των δύο ομάδων παρουσίασαν ανταπόκριση.

  Η περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε μια συσσώρευση του συστατικού SOCS-3 εντός των εγκεφαλικών κυττάρων των παχύσαρκων ποντικιών. Το SOCS-3 πιστεύεται ότι προλαμβάνει το μήνυμα που στέλνει η λεπτίνη απ' το να εγκατασταθεί εντός των κυττάρων.

  Τα αποτελέσματα δείχνουν λοιπόν μια βιολογική αιτιολογία για τη δυσκολία ορισμένων ατόμων να χάσουν βάρος. Υπάρχει η αντίληψη ότι η παχυσαρκία οφείλεται σε αποτυχία της θέλησης του ατόμου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη έρχεται να καταρρίψει την αντίληψη αυτή.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέχιση της πειραματικής διαδικασίας αποκάλυψε ότι τα παχύσαρκα ποντίκια έχασαν βάρος όταν άλλαξαν πρόγραμμα σίτισης, περνώντας από τη δίαιτα με πολλά λιπαρά σε διατροφή με χαμηλά λιπαρά αλλά τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Τα κύτταρα του υποθαλάμου από τα συγκεκριμένα τρωκτικά επανέκτησαν την ευαισθησία τους έναντι της λεπτίνης.

  Ο σχεδιασμός λοιπόν φαρμάκων που μειώνουν τα επίπεδα του SOCS-3 μπορεί να συντελέσει σε επανάκτηση της ευαισθησίας των κυττάρων έναντι της λεπτίνης.

Share This Page