1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Tί είναι ΚΗΛΗ και η λαπαροσκοπική μέθοδος αποκατάστασης!

Discussion in 'Κήλες' started by sambalisG, Sep 20, 2007.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  ΚΗΛΗ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ :

  Περίπου 600.000 χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης κηλών γίνονται ετησίως….

  Πολλές από αυτές γίνονται με την παραδοσιακή «ανοικτή» μέθοδο. Κάποιες γίνονται λαπαροσκοπικά. Εάν ο χειρουργός σας συστήσει λαπαροσκοπική αποκατάσταση, αυτό το φυλλάδιο μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τί είναι η κήλη και ποιά η θεραπεία της.

  Η Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση της Κήλης είναι μία πρόσφατη τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται για να διορθωθούν σχισίματα στο κοιλιακό τοίχωμα (μυς) χρησιμοποιώντας μικρές τομές, τηλεσκόπια και πλέγμα. Η μέθοδος αυτή προσφέρει γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία και στις κανονικές δραστηριότητες και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου.

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΗΛΗ ;

  Οταν εμφανίζεται η κήλη, σημαίνει ότι τα εσωτερικά στρώματα των κοιλιακών μυών αδυνατίζουν, δημιουργώντας εξόγκωμα . Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μία σαμπρέλα σπρώχνει μέσα από ένα κατεστραμμένο λάστιχο (ρόδα αυτοκινήτου) έτσι και η εσωτερική επένδυση της κοιλιάς σπρώχνει μέσα από την αδυνατισμένη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος δημιουργώντας ένα μικρό μπαλόνι – σαν σάκο. Αυτό μπορεί να επιτρέψει μία στροφή του εντέρου ή του κοιλιακού ιστού να σπρώξει μέσα στον σάκο. Η κήλη μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο ή άλλα ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορεί να απαιτούν επείγουσα επέμβαση.
  [​IMG]

  Και οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κήλη.

  Μπορεί κάποιος να γεννηθεί με κήλη (εκ γενετής) ή να την αναπτύξει με τον καιρό.

  Το πρόβλημα της κήλης δεν βελτιώνεται με τον καιρό ούτε μπορεί να φύγει (να θεραπευθεί) από μόνη της.

  ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ ΠΑΣΧΕΤΕ ΑΠΟ ΚΗΛΗ ;

  Οι συνήθεις περιοχές, στις οποίες εμφανίζονται κήλες είναι στους βουβώνες (βουβωνοκήλη), στον ομφαλό (ομφαλοκήλη) και στην περιοχή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη).

  Συνήθως είναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος μία κήλη. Μπορεί να παρουσιασθεί κάποιο εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο όταν σηκώνετε βαρειά αντικείμενα, όταν βήχετε ή κάποιο τράβηγμα κατά την ούρηση ή την αφόδευση ή όταν στέκεστε όρθιοι ή κάθεστε για πολλή ώρα.

  Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και άμεσος ή κάποιος υπόκωφος πόνος, ο οποίος χειροτερεύει προς το τέλος της ημέρας.

  Εντονος, συνεχής πόνος, ερύθημα και ευαισθησία είναι σημάδια ότι η κήλη μπορεί να έχει παγιδευθεί ή περισφιχθεί. Αυτά τα συμπτώματα είναι αιτία για να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

  ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΗΛΕΣ ;


  Στο κοιλιακή χώρα υπάρχουν περιοχές όπου ενδεχομένως το τοίχωμα είναι πιό αδύνατο. Κήλες μπορούν να δημιουργηθούν σε αυτές ή άλλες περιοχές λόγω δυνατής πίεσης στο κοιλιακό τοίχωμα, λόγω τραυματισμού, ηλικίας, παλαιάς τομής ή από κάποιο αδύνατο σημείο, που υπάρχει εκ γενετής. Κήλη μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι περισσότερες κήλες στα παιδιά είναι εκ γενετής. Στους ενηλίκους ένα αδύνατο σημείο από την φύση ή πίεση από άρση κάποιου βάρους, επίμονο βήχα, δυσκοιλιότητα ή δυσουρία μπορούν να προκαλέσουν εξασθένηση ή διαχωρισμό του κοιλιακού τοιχώματος.

  ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ;

  Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για κάποιον που πάσχει από κήλη.

  Η συντηρητική αγωγή με χρήση κηλεπιδέσμου σπανίως συνιστάται διότι συνήθως δεν είναι αποτελεσματική.

  Οι περισσότερες κήλες απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

  Οι χειρουργικές επεμβάσεις, σήμερα, γίνονται με δύο μεθόδους.


  Ι. Η πρώτη είναι η κλασσική μέθοδος, η οποία γίνεται με εξωτερική τομή στον βουβώνα ή σε όποια άλλη περιοχή είναι η κήλη. Η τομή επεκτείνεται από το δέρμα, στο υποδόριο λίπος και επιτρέπει στον χειρουργό να φθάσει στο επίπεδο της βλάβης. Ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος για να αποκαταστήσει την βλάβη ή την τρύπα. Η μέθοδος αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία αλλά μπορεί να γίνει επίσης, με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία.

  ΙΙ. Η δεύτερη μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης. Σ’αυτή την μέθοδο, ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο) συνδεδεμένο με μία ειδική κάμερα εισάγεται μέσω ενός σωλήνος, επιτρέποντας στον χειρουργό να βλέπει την κήλη και τον περιβάλλοντα ιστό σε μία οθόνη τηλεοράσεως. Και κάποιοι άλλοι σωλήνες εισάγονται στην κοιλιακή χώρα, επιτρέποντας στον χειρουργό να δουλέψει εσωτερικά. Η κήλη αποκαθίσταται από την πίσω πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος. Ενα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος εφαρμόζεται πάνω στην βλάβη της κήλης και σταθεροποιείται στην θέση του με μικρά χειρουργικά ράμματα. Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία ή ενίοτε με περιοχική ή επισκληρίδιο.
  [​IMG]

  Η τεχνική αυτή επιτρέπει στον ασθενή να αναρρώσει πιό γρήγορα και να έχει μικρότερη μετεγχειρητική ταλαιπωρία.

  ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ;

  Μόνο μετά από εκτενή εξέταση μπορεί ο χειρουργός σας να καθορίσει αν η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης είναι σωστή για εσάς. Η μέθοδος αυτή μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάποιους ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε προηγούμενο χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα ή έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας.


  ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ;

  Σε κάποιο μικρό αριθμό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί λόγω της αδυναμίας να έχουμε καθαρή εικόνα ή να χειριστούμε αποτελεσματικά τα όργανα του ασθενούς. Παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να μετατρέψουμε μία επέμβαση σε «ανοικτή» είναι η παχυσαρκία, ιστορικό προηγούμενης επέμβασης στην κοιλιακή χώρα που έχει προκαλέσει βαθειά βλάβη στον ιστό ή αιμορραγικά προβλήματα κατά την διάρκεια της επέμβασης. Η απόφαση να γίνει «ανοικτή» επέμβαση έγκειται στην κρίση του χειρουργού σας πριν ή ακόμη και κατά την διάρκεια της επέμβασης και βασίζεται αποκλειστικά στην ασφάλεια του ασθενούς.

  ΤΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ;

  · Οι περισσότερες επεμβάσεις αποκατάστασης της κήλης μπορούν να γίνουν χωρίς να παραμείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο αλλά να επιστρέψει την ίδια ημέρα σπίτι του.

  · Την προηγουμένη της επέμβασης θα πρέπει να αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε μετά τα μεσάνυκτα.

  · Να κάνετε ένα καλό μπάνιο το προηγούμενο βράδυ ή το πρωί της ίδιας ημέρας της επέμβασης.

  · Αν έχετε προβλήματα δυσκοιλιότητας, ένα κλύσμα ή κάποια ανάλογη προετοιμασία θα πρέπει να γίνει, αφού βεβαίως συμβουλευθείτε πρώτα τον χειρουργό σας.

  · Απαιτούνται, επίσης, κάποιες προεγχειρητικές εξετάσεις, οι οποίες είναι ανάλογες με την κατάσταση της υγείας σας καθώς και το είδος της αναισθησίας, στην οποία πρόκειται να υποβληθείτε.

  Αν παίρνετε ασπιρίνη, αντιπηκτικά ή φάρμακα για την αρθρίτιδα θα πρέπει να συζητήσετε με τον χειρουργό σας πόσο καιρό πριν την επέμβαση πρέπει να τα διακόψετε.

  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ;


  · Μετά την επέμβαση θα μεταφερθείτε στην αίθουσα της ανάνηψης όπου θα παραμείνετε μέχρι να συνέλθετε τελείως από την νάρκωση.

  · Μόλις συνέλθετε εντελώς και μπορείτε να περπατήσετε μπορείτε να φύγετε.

  · Μετά την επέμβαση θα έχετε κάποιο πόνο, ο οποίος συνήθως διαρκεί 24 με 48 ώρες.

  · Συνιστάται να σηκωθείτε και να περπατήσετε ακόμη και από την επομένη της επεμβάσεως.

  · Αν παρουσιάσετε πυρετό, ρίγη, εμέτους, δυσουρία θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον χειρουργό σας.

  · Με την λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης, το πιθανότερο είναι να μπορέσετε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες (μπάνιο, οδήγηση, ανέβασμα σκάλας, άρση βάρους, εργασία και σεξουαλικές δραστηριότητες) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

  · Αν ο μετεγχειρητικός πόνος παρατείνεται και δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα, που σας έχουν συστήσει, θα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας.

  · Θα πρέπει να κανονίσετε έναν μετεγχειρητικό επανέλεγχο από τον χειρουργό σας σε δύο (2) περίπου εβδομάδες από την ημέρα του χειρουργείου.

  Attached Files:

Share This Page