1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ραγαδα, αιμορροιδες,συνδρομο αελκτηρα του πρωκτου η συνδυασμος...

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού.' started by zaharias leonard, Feb 9, 2014.

Watchers:
This thread is being watched by 4 users.
 1. zaharias leonard

  zaharias leonard New Member

  Καλησπέρα σας και ευχαριστώ προκαταβολικά για το ενδιαφέρον!

  Προ 9μηνου και κατόπιν έντονου βασανιστικού πόνου μετά από δύσκολη κένωση, επισκέφθηκα χειρούργο που ανέφερε πως μάλλον επρόκειτο για θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδας και πως η διάρκεια του πόνου (2-3 μέρες, εγώ πήγα την τέταρτη μέρα) είναι ενδεικτική της κατάστασης. Μου συνέστησε nujol και ίνες. Έκτοτε και πάντα μετά την κένωση ,λεπτά ως και 8-9 ώρες μετά, εμφανίζεται άλλοτε άλλης έντασης πόνος, ανεξάρτητα από το αν η κένωση είναι εύκολη η όχι. Ξαναπήγα σε (άλλον) χειρουργό ο οποίος μου είπε πως πρόκειται για ραγάδα και μου συνέστησε rectogesic και nujol για 6 εβδομάδες. Μετά την θεραπεία και με μικρή βελτίωση των συμπτωμάτων με εξέτασε και μου ανέφερε πως η ραγάδα έχει σχεδόν πλήρως επουλωθεί και πως η συνέχιση των συμπτωμάτων οφείλεται σε σπασμό των μυών της περιοχής που πυροδοτήθηκε από την ραγάδα και μετέπεσε σε σύνδρομο ανελκτηρα του πρωκτού. Μου είπε πως λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε και πως θεωρητικά αν εξαλείψουμε πλήρως την ανωμαλία της περιοχής, ίσως να βελτιωθούν συνολικά τα συμπτώματα. Εν τέλει μου συνέστησε HAL-RAR (για τις εσωτερικές αιμορροΐδες που βρέθηκαν στην ορθοσκόπηση) και σφιγκτηροτομη για την (πρώην?) ραγάδα αν και δεν είναι (είπε) επίσημη ένδειξη για το σύνδρομο του ανελκτηρα. Τελικά δεν ξέρω τι έχω, δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω και πονάω...Παρακαλώ τα φώτα σας!
  Ζαχαριας Λ.
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλησπέρα σας!
  Η HAL-RAR και σφιγκτηροτομη εχουν ενδειξη μονο για το αν υπάρχουν εσωτερικές αιμοροϊδες που αιμορραγούν και για ραγάδα πρωκτού και μονον.
  Δεν ειναι θεραπεία συνδρόμου ανελκτήρος.

  Αν το πρόβλημα σας ειναι πόνος ο οποίος παρουσιάζεται με την κενωση και συνεχίζεται μετά και μόνον, τοτε ειναι σαφές οτι η ραγάδα επιμενει και υποτροπιάζει (μετά απο rectogesic ειναι συχνη η υποτροπή), και η θεραπεία ειναι η αφαίρεση-νεαροποίηση της ραγάδος και Μ.Π.Ε.Σ. (μερική πλαγία εσω σφιγκτηροτομη).

  Επίσης σαφές ειναι οτι η απάντηση που σας δινω ειναι θεωρητική διότι ελλείπει η κλινική εξέταση!
 3. zaharias leonard

  zaharias leonard New Member

  Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. θα μπορούσα να ρωτήσω γιατί δεν αρκεί μόνο η σφιγκτηροτομη?
  Επίσης ο καθαρισμός μαζί με την σφιγκτηροτομη πονάει πιο πολύ από τη σφιγκτηροτομη μόνο?
  Ρωτάω και ίσως γίνομαι αγενής, αλλά ο συνάδελφος σας μου είπε μόνο σφιγκτηροτομη...
  Ευχαριστώ και πάλι, αν έχετε την καλοσύνη απαντάτε!
 4. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Αν σαν καθαρισμό εννοειτε την αφαίρεση-νεαροποιηση της ραγάδος, τοτε αυτο επιβάλλεται!
 5. zaharias leonard

  zaharias leonard New Member

  Ευχαριστώ και πάλι...απλά διαβάζοντας και στο διαδίκτυο (ίσως δεν είναι σωστό) είδα ότι οι πιο πολλοί κάνουν μόνο την σφιγκτηροτομη και όχι την αφαίρεση...
  ευχαριστώ θερμά για όλα...είστε ταχύτατος!
 6. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Δεν εχει νοημα να μην κανει κανεις την αφαίρεη της ραγάδος.
  Η ραγάδα, αποτελεί μία ουλή και οχι απλά ενα σχίσιμο.
  Η οξεία ραγάδα (σχίσιμο) δεν αποτελεί ενδειξη για επέμβαση, διότι μπορει να επουλωθεί.
  Η χρόνια ραγάδα σημαινει οτι πλέον εχει ουλοποιηθεί. Δηλαδή εχει γίνει ενας ινώδης ιστος ο οποίος πρεπει να αφαιρεθει! Το θεωρώ απολύτως απαραίτητο διότι γινεται "νεαροποίηση" του βλεννογόνου και έτσι επουλώνει.
  Η σωστή χειρουργική μεθοδος που την μελετάμε σε βιβλία χειρουργικής (και οχι απο το διαδίκτυο - μιλάω για τους χειρουργούς), είναι η αφαίρεση της ραγάδος μεχρι την εμφάνιση "υγιών ινών" του σφιγκτήρος.
  ...τώρα τι λενε "αλλοι" δεν θα ηθελα να το σχολιάσω!:D
 7. fiodro

  fiodro New Member

  Καλησπέρα, πριν τρείς μέρες ένοιωθα μία ενόχληση στο άκρο του πρωκτού (σαν σπυράκι), χθές η ενόχληση στάματησε, και μετά από ώρα που πήγα τουαλέτα είδα αίμα στο εσώρουχό μου. Μια μέρα μετά ακόμα συνεχίζει να βγάζει αίμα αρκετά για να φαίνεται στο εσώρουχο. Θα μπορούσε να είναι αιμοροϊδες, και υπάρχει η περίπτωση η αιμοραγία να σταματήσει μόνη της?
 8. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Καλημέρα! Την απάντηση θα την βρεις εδώ:http://www.surgeryonline.gr/threads/aimorrodopatheia-diagnosi-therapeia.593/

Share This Page