1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πληροφορία Πέτρες στην Χολή!!! Πόσο επικίνδυνες είναι.

Discussion in 'Παθήσεις Χοληφόρων και Παγκρέατος.' started by sambalisG, Sep 30, 2014.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
 1. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Πέτρες στην χολή(χοληδόχο κύστη) πόσο επικίνδυνες είναι?

  Ένα από τα πλέον συνηθη προβλήματα υγείας που γινονται αντιληπτα στο περιγυρο μας είναι οι «πέτρες στην χολή».
  Η συχνη πλέον απλή εξεταση υπερηχογραφηματος άνω κοιλίας, που γινεται σαν ρουτινα διαγνωστικής και προληπτικής διερευνησης, αναδεικνυει πλέον πολύ συχνα αυτό το «τυχαιο εύρημα», και προκαλεί αρκετά ερωτήματα στους «πάσχοντες».

  Τι είναι όμως η χολή;
  Εδώ ευρισκεται και το ζητημα της ακριβούς ορολογίας, διοτι αυτό που ο κόσμος ονομαζει «χολή» είναι ένα οργανο που λεγεται χοληδόχος κύστη, Ενώ χολή είναι ένα πρασινοκίτρινο ελαιώδες υγρο που παράγεται από το συκώτι μας και ρεει μεσα από τον χοληδόχο πόρο στο 12δάκτυλο, και η χρησιμοτητα του είναι η «γαλακτωματοποιηση» των λιπών με σκοπό την απορρόφηση τους από τον οργανισμό.
  Η χοληδόχος κύστις είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από την δεξιά πλευρά του ήπατος.
  Ο κύριος σκοπός του είναι να συγκεντρώνει το πεπτικό υγρό (χολή) που παράγεται από το συκώτι, με σκοπό την συμπύκνωση της και την εκκριση της σε αυξημενες αναγκες του πεπτικού για πέψη λιπαρών τροφών.


  [​IMG]

  Τι είναι οι πέτρες στην «ΧΟΛΗ» ;
  Τα προβλήματα στην χοληδόχο κύστη συνήθως προκαλούνται από την παρουσία χολολίθων : μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα που δημιουργούνται μεσα της, σταδιακά, λόγω διαταραχης συμπύκνωσης του υγρού. Η διαταραχη αυτή δεν εχει σχεση με την διατροφη ή την χοληστερινη του αίματος. Δεν είναι σίγουρο για ποιό λόγο σε κάποιους ανθρώπους δημιουργούνται χολόλιθοι ούτε υπάρχουν γνωστοί τρόποι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία χολολίθων.
  Η αρχη δημιουργιας γινεται αργα με την παρουσια ή λάσπης ή μικρών λίθων ή ψευδοπολυπόδων ή ενός απλού μικρού λίθου, που σιγα σιγα ή μεγαλώνουν σε μεγεθος ή πληθαινουν σε αριθμό, ανακαλυπτόμενα τυχαια σε καποιο υπερηχογράφημα.


  Τι συμπτώματα έχουν και τι μπορούν να προκαλέσουν ;
  Τα συμπτώματα ποικίλλουν.
  Από ήπια συμπτώματα διαταραχών της πέψης, δηλαδή ρεψίματα , φουσκώματα, δυσπεψίες
  Μέχρι πόνο στο επιγάστριο και δεξιά κάτω από τα πλευρά.
  Πολλές φορές, παραπονιούνται ασθενείς για το στομάχι τους και παίρνουν θεραπεία για χρόνια για το στομάχι, χωρίς ποτε΄στην ουσία να γίνουν καλά, και στο τέλος αποκαλύπτεται πρόβλημα στην χολή!
  Οι πέτρες στην χολή μπορουν να μετακινηθούν λόγω της συσπασης του οργάνου η οποία μπορει να συμβει μετα απο γευμα οποιαδήποτε στιγμη, και να προκαλέσουν επιπλοκές:

  Τι επιπλοκές έχουν οι πέτρες στην ΧΟΛΗ;
  Οι επιπλοκές μπορεί να είναι σοβαρές!
  Από απλή χολοκυστίτιδα δηλαδή φλεγμονή της χοληδόχου, με πόνο και πυρετό, μέχρι ύδρωπα και εμπύημα αυτής με κίνδυνο να σπάσει η χολή και να υπάρξει περιτονίτιδα.
  Ικτερος και απόφραξη του χοληδόχου πόρου από πέτρες που μετακινήθηκαν και έφραξαν τον πόρο, με αποτέλεσμα να κιτρινίσει ο ασθενής, και πιθανή βλάβη στο συκώτι ή χολαγγειίτιδα!
  Παγκρεατίτδα από δηλαδή σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος λόγω ερεθισμού του από μετακίνηση μικρής συνήθως πέτρας από τον πόρο.
  Η παγκρεατίτιδα πολλές φορές μπορεί να είναι πολύ σοβαρή κατάσταση και να αποβεί μοιραία για την ζωή!

  Πως γίνετε η διάγνωση και θεραπεία των προβλημάτων αυτών;
  Οταν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα, κατα την κλινική εξέταση υπάρχει ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα, σύσπαση στο δεξιό μερος της κοιλιάς κατω απο τα πλευρά και μερικές φορες αντανάκλαση του πόνου είτε στο στέρνο, στο επιγάστριο ή πίσω στην μέση.
  Το υπερηχογράφημα είναι η περισσότερο συνηθισμένη εξέταση που χρησιμοποιείται για την εύρεση των χολολίθων, ενω οι αιματολογικές εξετάσεις συνεισφέρουν στην διάγνωση της φλεγμονης ή των επιπλοκών της λιθίασης απο το συκώτι ή το πάγκρεας.
  Αιματολογικές τιμές αυξημενων τρανσαμινασών, χολερυθρίνης και αλκαλικής φωσφατάσης υποσημαινουν λιθιαση στον χοληδόχο πόρο.
  Η ύπαρξη διάτασης του χοληδόχου πόρου στο υπερηχογράφημα, επιβεβαιώνει την διάγνωση και πολλές φορές ο χειρουργός θα πρεπει να ζητησει την εκέλεση MRCP (μαγνητικής χολαγγειοπαγκρεατογραφίας) για την σωστη εκτίμηση του προβλήματος.

  [​IMG]
  Η θεραπεία της χολολιθίασης ειναι χειρουργική


  Οι χολόλιθοι δεν αποβάλλονται από μόνοι τους. Κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν προσωρινά με φαρμακευτική ή διαιτητική αγωγή, όπως μείωση λήψης λιπαρών ουσιών. Αυτή η αγωγή έχει περιορισμένα και προσωρινά ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα θα συνεχισθούν μέχρι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστις.
  Αυτο που πρεπει να γινει κατανοητο ειναι οτι:
  • Οι πέτρες στην χολή δεν εχουν σχεση με τις πετρες στο νεφρο. Οι πέτρες στον νεφρο ακολουθούν μια διαδρομή νεφρός> ουρητήρας> ουροδόχος κυστη> αποβολή με τα ούρα. Ενώ οι πέτρες στην χολή ακολουθουν την διαδρομή χοληδόχος κύστη> κυστικός πόρος (πιθανη απόφραξη)> χοληδόχος πόρος>απόφραξη στο φύμα του Vater κλπ.
  • Η προσπάθεια αφαίρεσης μονο των λίθων αφ’ενός είναι αδύνατη λογω ανατομίας του οργάνου αλλά και ανούσια λόγω του ότι υπέυθυνη για την δημιουργία τους είναι η χοληδόχος κύστη.
  • Η χρηση ειδικών λιθοδιαλυτικών φαρμάκων (πχ ursofalk), δημιούργησαν πολλαπλές επιπλοκες απο το σηκώτι και εγκαταλείφθησαν.
  • Η λιθοτριψία των λίθων εφαρμόσθηκε στο παρελθόν, αλλά δημιουργησε συγκρίμματα των λίθων τα οποία προκάλεσαν επιπλοκες στον χοληδόχο πόρο και εγκαταλείφθηκε σαν μεθοδος.
  Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως είναι η πλέον κατάλληλη και ασφαλέστερη θεραπεία της χολοκυστίτιδος.
  Η χολοκυστεκτομή είναι μία από τις πιό διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις. Σήμερα, οι περισσότερες επεμβάσεις χολής γίνονται λαπαροσκοπικά. Ο ιατρικός όρος για την επέμβαση αυτή είναι Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή.
  Ο ασθενής σαφώς έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
  Ο ασθενής έχει σαφώς γρηγορότερη ανάρρωση απ’ ότι στην κλασσική χειρουργική. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι μετά από μία ημέρα και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ γρήγορα.

  Είναι ασφαλής η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ;
  Πολυάριθμες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι ο βαθμός επιπλοκών από μία λαπαροσκοπική επέμβαση χολοκυστεκτομής όταν, βέβαια, αυτή γίνεται από ένα σωστά εκπαιδευμένο και έμπειρο χειρουργό, είναι ανάλογος με τον βαθμό επιπλοκών από μία επέμβαση χολοκυστεκτομής με την κλασσική μέθοδο.
  Η επικινδυνότητα της μεθόδου είναι κατα πολύ μικρότερη ή μηδενική μπροστά στην επικινδυνότητα της πάθησης και των επιπλοκών της.

  Πηγη!
  Kathy likes this.
 2. Μαρια Λ

  Μαρια Λ New Member

  Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικο.Ο πατερας μου ειναι 82 ετων κ λαμβανει z-bec 20 και logimax.Εξετασεις αιματος καλες κ γενικα δεν εχει περασει ασθενειες.Εμφανισε προσφατα τα συμπτωματα κ μεσω υπερηχου ειδαμε οτι εχει πολλες πετρες στη χολη κ αρκετα παλιες.Μας ειπε οτι πρεπει να ακολουθησει καποια διαιτα χωρις καθολου λιπαρα.Σκεφτομαστε για τη λαπαροσκοπικη μεθοδο αλλα φοβομαστε το ποσοστο των επιπλοκων λογω της ηλικιας του.Παρακαλω θα ηθελα να με ενημερωσετε σχετικα
 3. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Καθημερινά γίνονται πολλές λαπαροσκοπικές χολοκυστεκτομές σε τέτοιες ηλικίες δίχως επιπτώσεις και με απόλυτη επιτυχία. Συζητήστε το με τον θεράποντα ιατρό του.

Share This Page