1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πληροφορία Περί κύστεως κόκκυγος!!!

Discussion in 'Κύστη Κόκκυγος' started by sambalisG, Jul 2, 2007.

 • by sambalisG, Jul 2, 2007 at 4:44 PM
 • sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Η νόσος κύστη κόκκυγος είναι μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς (την μεσογλουτιαία πτυχή).

  Η κατάσταση αυτή δημιουργείται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που συνήθως συμβαίνει στην περιοχή αυτή για τον λόγο αυτό και αποκαλείται επιστημονικά τριχοφωλεϊκό συρίγγιο.

  Η πάθηση αυτή είναι πλέον συχνή σε άνδρες από γυναίκες και συνηθέστερα συμβαίνει σε ηλικία ανάμεσα στην ήβη και 40 ετών και είναι πλέον συχνή σε παχύσαρκα άτομα και δασύτριχα.
  [​IMG]
  Ποια είναι τα συμπτώματα

  Τα συμπτώματα ποικίλλουν από μία απλή μικρή «φουσκίτσα» μέχρι μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα.

  Συχνά η περιοχή μπορεί να παράγει υγρά τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά. Οταν η περιοχή μεταπέσει σε φλεγμονή, τότε θά γίνει ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή ενώ μπορεί να εκρέει πύον το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή.

  Η φλεγμονή επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, κακουχία και ναυτία.

  Υπάρχουν πολλοί συνήθεις «τύποι» της πάθησης.

  Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέως αποστήματος. Μετά το απόστημα λύεται είτε με ιατρική παρέμβαση ή από μόνο του (παροχετεύεται-»σπάει»), και πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν συρίγγιο κύστεως κόκκυγος. Έτσι η κοιλότητα (η κύστη) συνδέεται πλέον με πόρους με το δέρμα και ανα καιρούς γίνεται εκροή υγρού.

  Ενας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες φλεγμονές. Η χρόνια νόσος προκαλεί επεισόδεια πρηξίματος, πόνου και απώλειας υγρών ή πύου. Η χειρουργική επέμβαση σχεδόν πάντοτε αποτελεί την μοναδική θεραπεία.
  [​IMG]

  Πώς θεραπεύεται η κύστη κόκκυγος

  Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου.

  1. Ενα οξύ απόστημα της κύστης κόκκυγος, συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου. Η αγωγή αυτή δεν αντιμετωπίζει την κύστη συνολικά, αλλά μόνο την αποστηματική κοιλότητα με στοχο την αμεση ανακούφιση του πόνου του ασθενούς και τον καθαρισμό του πύου και της φλεγμονής.

  Η ριζική αφαίρεση της κύστης σε φάση αποστήματος είναι λανθασμένη διαδικασία, δημιουργεί μεγάλο τραύμα και αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου.

  2. Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται πάντα με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση σκοπό έχει την πλήρη αφαίρεση της κύστεως μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια ούτως ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής.

  Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic ή μπορεί να γίνει με αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την κατάσταση του ασθενούς.

  Η επέμβαση γίνεται με κλασσική μέθοδο – νυστέρι ή με Laser CΟ2 ή με RF (radiofrequency), τα δε αποτελέσματα της μεθόδου ανήκουν στην εκάστοτε εμπειρία του χειρουργού και στην ποιότητα της μετεγχειρητικής φροντίδας.

  Οι νεότερη τεχνολογία, προσφέρει πολύ καλύτερη επούλωση, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, με αναμενόμενη γρήγορη κινητοποίηση, επιστροφή στην εργασία και σύντομη περίοδο ανάρρωσης.
  [​IMG]
  Τι χρειάζεται μετά την εγχείρηση

  1. Περίπτωση «ανοικτής επέμβασης»

  Μετά την εγχείρηση χρειάζεται καθημερινή φροντίδα του τραύματος. Οι αλλαγές γίνονται σε εξωτερικό ιατρείο και σκοπό έχουν την αφαίρεση των γαζών του τραύματος, την νεαροποίηση αυτού και την αφαίρεση τυχόν νεκρωμάτων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως betadine sol. οξυζενέ, φυσιολογικός ορρός, fucidine γάζες ή διάφορα επουλωτικά επιθέματα όπως confeel της coloplast. Οι αλλαγές συνεχίζονται σε καθημερινή βάση από τον ιατρό ή την νοσηλεύτρια, έως ότου κριθεί ικανή η δυνατότητα αλλαγών από τους οικείους του ασθενούς.

  Η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση!!

  Ο ασθενής μπορεί να περπατάει, να κάθεται και να επιστρέψει στην εργασία του σύντομα, και να μπεί στο λουτρό ή και στην θάλασσα όταν αυτό συσταθεί από τον θεράποντα.

  2. Περίπτωση κλειστής επέμβασης.

  Ο ασθενής κινητοποιείται πάλι άμεσα, δεν εχει ανάγκη αλλαγών, αλλά καποια αλλαγη της γάζας που καλύπτει το τραύμα και απλή παρακολούθηση από τον ειδικό ανα τακτά ραντεβού.

  Τα ράμματα αφαιρούνται την 15η ημέρα και μετά.

  Πότε επιλέγουμε ανοικτή ή κλειστή μέθοδο?

  Η κλειστή μέθοδος ενδείκνυται για τις περιπτώσεις μη επιπλακείσας κύστεως (αποστήματα, πολλαπλά συρίγγια), όπως επίσης και για μικρές κύστεις ή σε ασθενείς με μικρό υποδόριο βάθος, λίπος κλπ.

  Οι πιθανότητες επιπλοκών από την «κλειστή» μέθοδο, είναι υπαρκτές και είναι συλλογή υγρού, μετεγχειρητική φλεγμονή κλπ.

  Ο χειρουργός σας είναι ο πλέον κατάλληλος να σας συμβουλεύσει για τον ενδεδειγμένο τρόπο επεμβάσεως και αποθεραπείας.
 • Categories:

Comments

Discussion in 'Κύστη Κόκκυγος' started by sambalisG, Jul 2, 2007.

Watchers:
This thread is being watched by 8 users.
 1. Stelios B.
  Καλησπερα, εχω κανει τον Μαιο εγχειρηση κυστης κοκκυγος και μου ανοιγει μια μικρη τρυπουλα καθε τοσο ξερετε σε τι μπορει να οφειλετε.?
  Ευχαριστω.
 2. Μαρία Κ.
  Γεια σου! Ειχα κανει εγχειρηση κυστης 4 χρονια πριν και αφου επουλωθηκε η πληγη συνεχεια ανοιγε και εκλεινε.Τλκ αλλαξα γιατρο και μ ειπε οτι ειναι πιθανη η επιπλοκη.Εν ολιγοις αυριο μπαινω στο χειρουργειο! Εχω πολυ αγχος γιατι η εμπειρια μ απο την πρωτη εγχειρηση δν ηταν πολυ καλη! Τελος παντων,καλυτερα ν ρωτησεις εναν γιατρο,ετσι ωστε αν υπαρχει επιπλοκη να δωθει λυση αμεσα.Ελπιζω να βοηθησα!
 3. Jorje
  Καλησπέρα η κύστη κόκκυγος με είχε ταλαιπωρήσει 3 φορές μέσα σε 3 χρόνια (2004 έως 2006). Τις πρώτες δύο φορές οι γιατροί απλά την έσπαγαν για να βγει το πύον και να ανακουφιστώ. Την 3η φορά αντιμετωπίστηκε χειρουργικά. Από τότε κατά καιρούς βγάζω από λίγο έως ελάχιστο πύον, χωρίς πάντως κάποια συγκεκριμένη στιγμή πχ μπορεί να βγήκε το 2011 και μετά το 2014. Σε μένα τουλάχιστον έχει αφήσει ένα μικρο σημαδάκι λογικά για πάντα αλλά είναι μικρό και σε περιοχή που δεν το βλέπουν πολλοί :D Πόνος πάντως καθόλου μετά την επέμβαση. Θυμάμαι μόνο λίγες ενοχλήσεις την 1η και βαριά την 2η μέρα μετά την εγχείρηση.
 4. Aggelos977
  na kanw mia erwtisi exw kanei kisti kokigga apo t martio i pligi safws exei klisei sxedon alla trexei pou k pou pote peripoy tha klisei oristika??
 5. Kathy
  Περίπου στο εξάμηνο.

Share This Page