1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ - ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ!

Discussion in 'Παθήσεις Εντέρου-Σκωληκοειδούς' started by sambalisG, May 23, 2007.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  -Τί είναι σκωληκειδής απόφυση?

  Η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί ένα τμήμα του παχέος εντέρου το οποίο κρέμεται από το “τυφλό” και ευρίσκεται εκτός του αυλού του. Αποτελεί εβρυϊκό κατάλοιπο και στην νεαρή ηλικία είναι πλούσιο σε λεμφικό ιστό που είναι υπεύθυνος γιά την άμυνα του οργανισμού.

  -Τί είναι οξεία σκωληκοειδίτιδα?


  Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η πιό γνωστή και παράλληλα η πλέον συχνή πάθηση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά στην εφηβική και γενικά την νεαρή ηλικία.

  Η απόφυση αυτή γιά κάποιους μηχανικούς λόγους (απόφραξη από κόπρανα, στερεά τροφικά κατάλοιπα), ή φλεγμονή (ιογενείς λοιμώξεις, εντεροκολίτιδα κλπ) αποφράσσεται στον αυλό με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η οξεία σκωληκοειδίτιδα.
  [​IMG]

  Η οξεία σκωληκοειδίτιδα δεν είναι τίποτε άλλο από την απόφραξη του αυλού του εντεριδίου αυτού, οίδημα και διάχυση μικροβίων στά τοιχώματα του καθώς επίσης και στην περιοχή αυτή της κοιλιάς. Μερικές φορές η απόφραξη και το οίδημα μαζί με την φλεγμονή της, προκαλούν ρήξη αυτής και διάχυση του περιεχομένου στην κοιλιά. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η περιτονίτιδα.

  Τί συμπτώματα έχει ?

  Η οξεία σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται με ήπιο πόνο στην περιοχή του στομάχου στην αρχή, μαζί με γαστρεντερικές διαταραχές (έμετο ή διάρροια), γενικά δυσφορία και ανορεξία. Αργότερα ο πόνος μετατοπίζεται και εντοπίζεται χαμηλότερα δεξιά και γίνεται επίμονος και βασανιστικός και πολλές φορές επιδεινώνεται με τις κινήσεις, τον βήχα κλπ. Ενώ επιπρόσθετα υπάρχει και πυρετός.

  Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση εισαγωγή σε χειρουργική κλινική γιά χειρουργική αντιμετώπιση.

  Αυτό που έχει σημασία μεγάλη είναι η διάγνωση της πάθησης και η διαφοροδιάγνωση από άλλες παθήσεις της περιοχής αυτής της κοιλιάς, διότι πολλές φορές καταλήγει κάποιος στο χειρουργείο, υφίσταται μία τομή χωρίς να χρειάζεται όντως αυτή η αντιμετώπιση.

  Υπάρχουν παθήσεις που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα?

  Παθήσεις τέτοιες που παρουσιάζουν τέτοια συμπτωματολογία (περίπου), είναι γυναικολογικά προβλήματα (όπως σαλπιγγίτιδα, ρήξεις ωχρών σωματίων, συστροφές κύστεων ωοθηκών, εξωμήτριος κύηση κλπ), συμφύσεις της περιοχής που προκαλούν απόφραξη στο έντερο, μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα (στα παιδιά παράλληλα ή μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού-που το παιδί λέει πως το πονάει και η κοιλιά του), παθήσεις του παχέος εντέρου (εκκολπωματίτιδα σε μεγάλες ηλικίες).

  Τι πρέπει να κάνει κάποιος άρρωστος σήμερα που έχει πόνο στο σημείο της σκωληκοειδούς?

  Το βασικό ερώτημα που τίθεται εδώ είναι πώς μπορεί κανείας σήμερα, να προσφέρει το λιγότερο επεμβατικό σε κάποιο ασθενή και μάλιστα νεαρό που παρουσιάζει πρόβλημα πόνου στο υπογάστριο?

  Την απάντηση σήμερα έρχεται να δώσει η λαπαροσκόπηση και η λαπαροσκοπική χειρουργική.

  Η λαπαροσκοπική χειρουργική, αποτέλεσμα εξέλιξης της κλασσικής λαπαροσκόπησης των γυναικολόγων, είναι μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας στο ανθρώπινο σώμα, μέσω της οποίας σήμερα σε οργανωμένα κέντρα και σε έμπειρα χέρια, μπορούν να διενεργηθούν πλείστες όσες επεμβάσεις της κλασσικής χειρουργικής με την ίδια ασφάλεια, αναίμακτα, χωρίς πόνο μεταγχειρητικό της κλασσικής τομής, και με μικρότερη νοσηλεία.

  Τι ακριβώς κάνει η λαπαροσκόπηση?

  Μεσω της μεθόδου αυτής μπορεί σήμερα να διαγνωσθεί, και διαφοροδιαγνωσθεί όπως και να θεραπευθεί η οξεία σκωληκοειδίτιδα.

  Η επέμβαση γίνεται μέσα από τρείς οπές μισού εκατοστού, και μέσω του ειδικού οργάνου που λέγεται λαπαροσκόπιο προβάλλεται μέσα σε monitor υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας. Ετσι ο χειρουργός με την χρήση εξειδικευμένων εργαλείων μικράς διαμέτρου εκτελεί την επέμβαση ταχύτατα, υπό άμεση όραση και αναίμακτα.


  Τι γίνεται μετά την επέμβαση της λαπαροσκόπησης?


  Αμεσα μετεγχειρητικά, ο ασθενής την ίδια ημέρα σηκώνεται από την κλίνη του, μπορεί να λάβει υγρά, εντός δε 24 ωρών από την επέμβαση μεταβαίνει στην οικεία του. Ο πόνος είναι μικρός, μυϊκός και οφείλεται στην διάταση που γίνεται στην κοιλιά την ώρα της επέμβασης από την εισαγωγή αερίου, το οποίο και αφαιρείται άμεσα μετεγχειρητικά. Ο πόνος αυτός παρομοιάζεται με κράμπα ή πιάσιμο μετα γυμναστική, και ανακουφίζεται ή παρέρχεται με απλά αναλγητικά.

  Είναι επιτυχής η επέμβαση?


  Η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι απόλυτα επιτυχής, γίνεται πλήρης αφαίρεση της σκωληκοειδούς με ασφάλεια, αναίμακτα και χωρίς να γίνει επιμόλυνση. Επίσης παράλληλα ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει πλήρως και την υπόλοιπη κοιλιά γιά οιοδήποτε άλλο πρόβλημα και να το επιλύσει ή να λάβει δείγμα (υγρό ή ιστό) γιά καλλιέργεια ή βιοψία.

  Υπάρχει περίπτωση να έχω σκωληκοειδίτιδα και να μη χειρουργηθώ ή να πάρω αντιβίωση και να περάσει?

  Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί μία φλεγμονή μέσα στην κοιλιά και έχει ένα μεγάλο ποσοστό κινδύνου περιτονίτιδας (ρήξη) άν αφεθεί χωρίς επέμβαση.

  Η παραμονή μίας φλεγμαίνουσας σκωληκοειδούς μέσα στην κοιλιά εγγυμονεί κινδύνους όπως περιτονίτιδα, δημιουργία συμφύσεων, ενδοκοιλιακό απόστημα ή δημιουργία μίας φλεγμονώδους μάζας από εντερικές έλικες (το λεγόμενο πλαστρόν), πράγμα που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην κοιλιά, και θα καταστήσει μία επόμενη επέμβαση πολύ δύσκολη.

  Συμπέρασμα!!

  Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μία επείγουσα χειρουργική κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από ειδικό χειρουργό.

  Η επιστήμη και η τεχνολογία σήμερα προσφέρει την λαπαροσκοπική μέθοδο αφαίρεσης της σκωληκοειδούς με άριστα αποτελέσματα γιά τον άρρωστο τόσο στο επίπεδο της θεραπείας αλλά και της ανάρρωσης και της αισθητικής αποκατάστασης.
 2. cc93

  cc93 New Member

  Gia sas giatre eime 15 xronwn arseniko
  edo kai 5 meres peripou niothw ponous katw apo tin kilia sta deksia
  exw parousiasei diarria ke pireto episis exw parousiasi ke disforia alla xoris na kanw emeto
  Akomi otan kapnizw niothw to sfiksimo kapos pio entono
  Lipon pia eine i apopsi sas?
  Na paw se giatro? an ne se ti idikotitas giatro?
  Zitw signomi gia ta greekenglish alla den iksera oti apagorevonte.apologoume
  Last edited by a moderator: Jan 19, 2009

Share This Page