1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πληροφορία Νέα εποχή στη μεταμόσχευση ήπατος!

Discussion in 'ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ' started by Kathy, Feb 11, 2014.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
 1. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  13.000 μεταμοσχεύσεις ήπατος πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιτυχία τους στηρίζεται στη σωστή συντήρησή των οργάνων, κατά τη μεταφορά. Η διατήρησή τους μέσα σε κιβώτια με πάγο μερικές φορές δεν πετυχαίνει και τα όργανα καταστρέφονται.

  Τώρα επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατάφεραν να διατηρήσουν ένα ανθρώπινο ήπαρ ζωντανό, έξω από το ανθρώπινο σώμα και μετά να το μεταμοσχεύσουν σε έναν ασθενή που το είχε ανάγκη. Αυτό έγινε χάρις σε μια συσκευή που μπορεί να διατηρήσει σε λειτουργία το ήπαρ, έξω από το ανθρώπινο σώμα για 24 ολόκληρες ώρες.

  Στο διάστημα αυτό το συκώτι δουλεύει με τη βοήθεια της συσκευής, σαν να ήταν μέσα στο ανθρώπινο σώμα, διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια κυκλοφορούν κανονικά στα τριχοειδή αγγεία.

  «Επειδή το όργανο δεν καταψύχθηκε και στη συνέχεια “ξαναζεστάθηκε”, αλλά αντίθετα μεταμοσχεύεται κατευθείαν στον ασθενή, έχοντας θερμοκρασία σώματος, είναι έτοιμο να δουλέψει αμέσως μόλις γίνει η επέμβαση», αναφέρει ο καθηγητής βιοΐατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Κωνσταντίνος Κούσιος.

  Η συσκευή μπορεί να διατηρήσει ζωντανά όργανα που σε άλλη περίπτωση θα απορρίπτονταν ως ακατάλληλα προς μεταμόσχευση, επειδή είτε θα καταστρέφονταν από έλλειψη οξυγόνου ή θα σταματούσαν να λειτουργούν, όταν θα έμπαιναν σε διαδικασία κατάψυξης. Το μηχάνημα μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και αυξάνει σε 24 ώρες τη διάρκεια ζωής τους, έξω από το ανθρώπινο σώμα.

  «Νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση μεταμοσχεύσεων, όπου διατηρώντας το συκώτι σε θερμοκρασία σώματος και αιματώνοντάς το, διατηρούμε την κατάστασή του σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο», υπογραμμίζει ο Νάιτζελ Χίτον, χειρούργος με ειδικότητα της μεταμοσχεύσεις ήπατος και διευθυντής της κλινικής μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο King’s College.

  Τα αποτελέσματα από τις πρώτες δύο μεταμοσχεύσεις που έγιναν στο νοσοκομείο King’s College, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, είναι ενθαρρυντικά, επιβεβαιώνοντας ότι η συσκευή θα είναι χρήσιμη για όλους όσους χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος.

  Πηγή: euronews
  sambalisG likes this.

Share This Page