1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Μετεγχειρητικό Στάδιο Βουβωνοκήλης/κιρσοκήλης Κι Ανησυχία...

Discussion in 'Κήλες' started by solomona, Feb 14, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 4 users.
 1. solomona

  solomona New Member

  Καλή σας ημέρα και συγχαρητήρια για το πληροφοριακά πλούσιο forum.

  Στις 25 Ιανουαρίου εγχειρίστηκα για την αποκατάσταση βουβωνοκήλης και κιρσοκήλης με κλασική χειρουργική και πλέγμα. Η διαδικασία πήγε ιδανικά ενώ ο πόνος σταδιακά απομακρυνόταν, μέχρι και την προηγούμενη Τετάρτη (16 μέρες μετά), όταν μάλλον καταπόνησα ιδιαίτερα την περιοχή μέσα από επαναληπτικές ασκήσεις που αφορούσαν κυρίως τους κοιλιακούς. Έκτοτε αισθάνομαι ιδιαίτερα οξύ πόνο, που παραπέμπει στις πρώτες μέρες της αποκατάστασης, ειδικά όταν επιστρατεύονται οι κοιλιακοί μύες. Λιγότερο δηλαδή όταν περπατάω και περισσότερο όταν χρειάζεται να σηκωθώ, όντας ξαπλωμένος. Θορυβήθηκα η αλήθεια είναι, φοβούμενος μήπως έσπασε κάποιο ράμμα ή και το πλέγμα.

  Επισκέφθηκα το γιατρό μου, ο οποίος και με ψηλάφησε στην περιοχή, με έβαλε να βήξω, πίεσε κάτω από την περιοχή του όρχη, εξέτασε και τον τελευταίο και διαπίστωσε διογκωμένους κοιλιακούς. Κατεβαίνοντας μάλιστα από το υπερυψωμένο ιατρικό κρεβάτι, αισθάνθηκα ένα σφάξιμο στην εν λόγω περιοχή, αλλά και κάτι σαν μπαλάκι που πιέζεται (μολονότι μπορεί να είναι μια δική μου εσφαλμένη αντίληψη). Η περιοχή παραμένει διογκωμένη γενικότερα ελέω πλέγματος. Μου συνέστησε ξεκούραση και μισό χαπάκι του μυοαναλγητικού/αντιφλεγμονώδους Mesulid πρωί/βράδυ, αλλά αν κι έχουν περάσει 2-3 μέρες, δεν έχω δει διαφορά.

  Τα ερωτήματα λοιπόν έχουν ως εξής:

  1) Να θεωρήσω δικαιολογημένους τους πόνους ελέω καταπόνησης; Υπάρχει κάποιος τρόπος να γνωρίζω ο ίδιος, ψηλαφώντας ή όπως αλλιώς, αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με το πλέγμα (ρήξη φερ' ειπείν) ή επανεμφάνιση της κήλης; Αυτό που αναζητώ είναι μια βεβαιότητα πως απλώς και μόνο με την ξεκούραση θα μπορέσω να επανέλθω στην πρότερη, αρκετά καλή κατάσταση που είχα, προ των ασκήσεων, και δεν μιλάμε για κάποια μη αναστρέψιμη κατάσταση που χρήζει νέας χειρουργικής επέμβασης. Καταλαβαίνω πως φυσικά είναι αδύνατον να γνωρίζετε, αλλά θα ήθελα περισσότερο μια εκτίμηση, παρά μια σαφή θέση.

  2) Αν υποθέσουμε πως πράγματι είναι απλώς θέμα ξεκούρασης, προσπαθώ να καταλάβω πως ακριβώς θα μπορούσα να επισπεύσω τη διαδικασία, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα σχετική. Μιλάω κυρίως σε επίπεδο στάσεων. Καλύτερα είναι ξαπλωμένος ή καθισμένος; Με τα πόδια ψηλότερα από τον κορμό ή σε πλήρη έκταση; Κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι προτιμότερο να βρίσκομαι ανάσκελα ή στα πλάγια (κι από ποια πλευρά, με δεδομένο πως οι κήλες βρίσκονταν στα αριστερά;). Προσπαθώ να υποβοηθώ όσο μπορώ με την δύναμη των χεριών όταν σηκώνομαι.

  Καταλαβαίνω πως ενδεχομένως μερικά από τα παραπάνω να προκαλούν θυμηδία, αλλά είναι στο πλαίσιο της αγωνίας και της ανησυχίας, μια και η αποκατάσταση έβαινε καλώς και θέλω να πιστεύω πως δεν έριξα εν τέλει την καρδάρα από απροσεξία ή επιπολαιότητα. Κάθε σχετική γνώμη κι άποψη, θα ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτη για να καταλαγιάσει τους φόβους μου. Στις 22 Φεβρουαρίου θα τελειώσει κι η άδεια ενός μηνός που διαθέτω κι ελπίζω να είμαι σε θέση να εργαστώ.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καθυστερημενη απάντηση λόγω υπρβολικής εργασίας και απουσίας!!!
  Τα προβλήματα που αναφέρετε είναι συνήθη, υποχωρούν απο μόνα τους και δεν χρειάζεται ανησυχία προς κατι!
  Μπορείτε να υποβοηθηθείτε φαρμακευτικά και με τις στάσεις που σας ανακουφίζουν, αλλά ο χρόνος θα δείξει..(που ήδη πέρασε..)!:biggrin:
 3. solomona

  solomona New Member

  Καθυστερημένο και το δικό μου -αυτονόητο σε κάθε περίπτωση- ευχαριστώ για την απάντησή σας.

  Η αλήθεια είναι πως σταδιακά αισθανόμουν καλύτερα. Προ 2 εβδομάδων και μετά από επίσκεψη στο γιατρό μου μάλιστα πήρα την έγκρισή του να ξεκινήσω γυμναστήριο (λίγα βάρη...ήδη είχα ξεκινήσει στο σπίτι). 3 φορές επισκέφθηκα το χώρο και λίγες μέρες μετά είχα ενοχλήσεις στην περιοχή και εν τέλει πόνους που θύμιζαν εκείνους κατά τον πρώιμο "τραυματισμό" μου. Πήρα την απόφαση να επισκεφθώ έναν δεύτερο χειρουργό, ο οποίος με ψηλάφισε κοντά στον όρχη κι επιβεβαίωσε πως η κήλη πάει μια χαρά (με την σπάνια πιθανότητα να "πεταχτεί" από πάνω ή από κάτω από το πλέγμα...ως έχει όμως, σχεδόν 3 μήνες μετά, θεωρεί πως έχει αφομοιωθεί και θα πέσει και το πρήξιμο εν τέλει). Τους δε πόνους τους απέδωσε είτε σε μεγαλύτερη πίεση κατά τη γυμναστική, είτε στην αλλαγή του καιρού, είτε στο γεγονός πως η κήλη ακουμπώντας πάνω στο πλέγμα δημιουργεί νευρικές αντιδράσεις που το σώμα θα συνηθίσει με τον καιρό.

  Το πρόβλημα όμως είναι πως μόλις χθες το βράδυ και με δεδομένο πως αισθάνομαι σουβλιές ενίοτε και κάτι που παραπέμπει σε ηλεκτροσόκ (οι νευρικές αντιδράσεις που λέγαμε) και μάλιστα αρκετά έντονο ανά στιγμές και βάσει κίνησης στην περιοχή των αριστερών κοιλιακών, ψηλάφισα περίπου 3-4 εκατοστά πάνω και αριστερά (όχι προς τον ομφαλό) από την κήλη, ένα ογκίδιο/γρομπαλάκι το οποίο και δεν είχα παρατηρήσει. Όταν το πιέζω, κάποιες φορές, αισθάνομαι κάτι σαν κάψιμο και σχετικό πόνο, όχι σαν αυτόν μιας πληγής, αλλά με αυτόν τον χαρακτήρα "ηλεκτροσόκ" που προανέφερα (κάτι μεταξύ μούδιασμα, ηλεκτρικής εκκένωσης κλπ). Εικάζω πως όταν χρησιμοποιούνται οι κοιλιακοί προκύπτει το πρόβλημα (όπως όταν το αισθανόμουν τότε στην αρχή), αλλά η αλήθεια είναι πως τους έχω ταλαιπωρήσει ελάχιστα (λίγο ποδήλατο και τα μισά βάρη από όσα προηγουμένως έκανα, κυρίως από τη μέση και πάνω), αποφεύγοντας κανονικούς κοιλακούς ακόμα. Σας δίνω κι έναν δεσμό που υποδηλώνει το σημείο που βρίσκεται. ( http://rapidshare.com/files/376925071/kili.jpg )

  Να εκφράσω τους φόβους μου: πως τότε ίσως είχε προκύψει η κήλη πάνω από το πλέγμα. Εναλλακτικά πως μιλάμε για νέα κήλη; Ο μυϊκός πάλι τραυματισμός στην περιοχή των κοιλιακών αναρωτιέμαι πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια και απέχω σχετικά από το "άθλημα". Το παρόν ογκίδιο μοιάζει με μικρό θρόμβο (με την ελπίδα να μεταχειρίζομαι τους όρους σωστά) σε μια φλέβα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι απλά ενοχλητικό πλέον, αλλά φτάνει και σε επίπεδα πόνου.

  Θα σας ήμουν ευγνώμων αν είχατε το χρόνο να εκφράσετε την άποψή σας σχετικά, από την εμπειρία σας, προκειμένου να υποτιμήσω τους φόβους μου, μέχρι να μπορέσει ο γιατρός μου να με εξετάσει από κοντά. Έχω ταλαιπωρηθεί με ακινησία αρκετά και σίγουρα η προοπτική όλο αυτό να ήταν εις μάτην, καταλαβαίνεται πως με απογοητεύει ολότελα.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 4. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλησπέρα και πάλι!
  Τα μετεγχειρητικά προβλήματα παρομοίου τύπου με αυτά που αναφέρατε, είναι συνήθη, αλλά θα πρέπει να διερευνώνται κλινικά εξαταζόμενος.
  Η θέση που αναφέρετε ενδεχομένως είναι μακρυά απο την περιοχή αλλά αν η εσωτερική ραφή φθανει μεχρι εκεί, μονο η κλινική εξέταση το αναδεικνύει.
  Η καλύτερη απεικονιστική μεθοδος, ανάδειξης μετεγχειρητικής επιπλοκής ή προβλήματος είναι ένα καλό υπερηχογράφημα της περιοχής.;)
 5. solomona

  solomona New Member

  Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας.

  Χθες εξετάστηκα από τον χειρουργό μου, ο οποίος και επεσήμανε πως ελέω έλλειψης λίπους στην περιοχή και "τσιτωμένων" κοιλιακών, έχω αυτούς τους πόνους. Η σύστασή του ήταν να συνεχίσω με Voltaren για μερικές μέρες και να ακολουθήσω κανονική άθληση (ποδήλατο, γυμναστήριο κοκ) για να αποκτήσουν ελαστικότητα οι κοιλιακοί, ώστε να μην αντιμετωπίζω τέτοια προβλήματα. Το δε πλέγμα απεφάνθη πως είναι σε άψογη κατάσταση.

  Φυσικά το "κάψιμο" στην εν λόγω περιοχή συνεχίστηκε και σήμερα στο γυμναστήριο, μολονότι τη δεδομένη στιγμή αισθάνομαι καλύτερα...ίσως ελέω Voltaren ή διαταστικών ασκήσεων. Ευελπιστώ να βγω σύντομα από αυτό το στάδιο.

  Και πάλι ευχαριστώ.
 6. solomona

  solomona New Member

  Οι πόνοι, με αυξομειώσεις, συνεχίζουν να επιμένουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την άσκηση στο γυμναστήριο, είναι οι ραχιαίοι, σε αντίθεση με τους κοιλιακούς.
 7. master111

  master111 New Member

  γεια σας!πριν μια εβδομαδα εκανα χειρουργειο για την αποκατασταση κιρσοκηλης και την επομενη μερα απο το χειρουργειο παρατηρησα ενα πρηξιμο στο Όσχεο...εχουν περασει 6 μερες απο τοτε και το πρηξιμο παραμενει ειναι ανησυχητικο αυτο?
 8. BoRiZCems

  BoRiZCems New Member

 9. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλημερα σας.
  Αν το πρηξιμο επιμενει, καλό θα ειναι να σας δει ο χειρουργος σας.
 10. GiannisTrikala

  GiannisTrikala New Member

  Καλησπέρα σας πριν 5 μερες εκανα ανοιχτο χειρουργειο σε γενικο νοσοκομειο αριστερης βουβωνοκηλης με χρηση πλεγματος νομιζω που τν ειχα γυρω στα 10 χρονια..η τομη ειναι γυρω στα 8-10εκ. ποναω αρκετα ακομα ειδικα οταν σηκωνομαι απο το κρεβατι οταν ειμαι ξαπλωμενος...σε 5 μερες θα βγαλω τα ραμματα...θα ηθελα να ρωτησω μετα απο ποσο καιρο μετα τν επεμβαση μπορω να περπατησω χωρις πονο και να μην ποναω τοσο πολυ οταν σηκωνομαι ορθιος και να μπορω να ξαπλωσω και μπρουμητα και γενικα να ειμαι λιγο πιο ανετος στις δραστηριοτητες μου?

Share This Page