1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Κυστες Στο Ηπαρ, Παχυ Εντερο-σχεση-.

Discussion in 'Ογκολογία ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος' started by jim19, Dec 20, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. jim19

  jim19 New Member

  Καλησπέρα είναι δυνατόν αν αφαιρεθει ο πολυποδας απο το παχυ εντερο ο οποιος ηταν σε αναπτυξη, να δημιουργησει κυστες/πετρωματα (πιθανη μετασταση;;;) στο συκωτι; Επισης αν αυτα τα πετρωματα ειναι κληρονομικα, ποσο επικινδυνα θεωρουνται;;Πρεπει να αφαιρουνται;; Μια μαγνητικη παρεχει ξεκαθαρη εικονα;; Ευχαριστω......
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλημέρα!
  Ενας πολύποδας παχέος εντερου αν είναι κακοήθης θα μπορουσε να έχει δώσει μεταστάσεις στο ήπαρ. Ομως θα πρέπει να υπάρχει κατ'αρχάς βιοψία αυτού!
  Επίσης, τι εννοείτε όταν λέτε πετρώματα??
  Η κύστη στο ήπαρ δεν είναι μετάσταση.
  Η μαγνητική τομογραφία επίσης σίγουρα δίνει σαφή εικόνα!
 3. jim19

  jim19 New Member

  Περιμενουμε τη βιοψία ωστόσο όταν έγινε η εγχείρηση είχε προηγηθεί 2 μήνες πριν αφαίρεση χολής λόγω λάσπης! Παιζει κάποιο ρολο αυτό; Η χημειοθεραπεία είναι δυνατόν να ξεκινήσει καθαρα κι μονο για προληπτικους λογους;; Επισης περίπου ενα χρονο πριν οταν η πασχουσα ειχε κανει εξετασεις αιματος, εγιναν και για καρκινικους δεικτες, κι δεν φανηκε κατι ανησυχητικο (δεν βγηκε θετικο). Δεν ξερω τη σωστη ιατρικη ορολογια..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

  Αν προκυψει κατι νεοτερο, θα το γραψω.Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας...
 4. jim19

  jim19 New Member

  ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

  Καλημέρα κι καλή χρονιά!!
  Το αποτέλεσμα της μαγνητικής έχει ως εξής:
  MRI ΑΝΩ ΚΟΙΛΙΑΣ

  ''Η εξέταση έγινε προ και μετά την ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας και έγινε σύγκριση με προγενέστερο έλεγχο που έχουμε στη διαθεσή μας με ημερομηνία 24-11-2008
  Απεικονιστική επιβάρυνση:
  Συγκεκριμένα στην σημερινή εξέταση αναδεικνύεται εικόνα αύξησης των διαστάσεων της δευτεροπαθούς εναπόθεσης στο τμήμα V του ήπατος με μέγιστο εύρος αυτής στα 1,6 εκ. έναντι 8 χιλ. του προγενέστερου ελέγχου ενώ επανελέγχεται η στικτή παρεγχυματική κύστη στο όριο τμήματος VII και VIII χωρίς καμία διαφοροποίηση σε σύγκριση με προγενέστερο έλεγχο που έχουμε στη διάθεσή μας.
  Από την υπόλοιπη εκτίμηση του ηπατικού παρεγχύματος μόλις υποσημαίνεται στικτή παρεγχυματική υποδιαφραγματικά στον αριστερό ηπατικό λοβό και στο τμήμα IVA.
  Άλλες εμφανείς εστίες παθολογικού μαγνητικού σήματος ή ενίσχυσης δεν αναδεικνύονται. Δεν παρατηρείται διάταση των ενδο ή εξωηπατικών χοληφόρων.
  Φυσιολογικά απεικονίζονται το πάγκρεας, ο σπλήνας, και το δεξιό επινεφρίδιο. Ήπια οζιδιακή υπερπλασία αριστερού επινεφριδίου.
  Από τον έλεγχο των νεφρών δεν αναδεικνύονται εμφανείς ενδοπαρεγχυματικές αλλοιώσεις ή σημεία αποφρακτικής ουροπάθειας.
  Διογκωμένος λεμφαδένας αναδεικνύεται αριστερά παραορτικά διαμέτρου 1,5 εκ. με παρουσία μικρότερων μεταξύ κάτω κοίλης φλέβας και κοιλιακής αορτής ευρήματα που επανελέγχονται χωρίς ουσιώδη διαφοροποίηση συγκριτικά με προγενέστερο έλεγχο. Δεν παρατηρείται ασκιτική συλλογή. Μετεγχειρητική εικόνα προσθίου κοιλιακού τοιχώματος. Κλινική συνεκτίμηση.''
 5. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Επειδή αναφερετε πως υπάρχει αύξηση των ορίων της εντόπισης , σημαίνει πως υπήρχε προηγούμενη εξέταση!
  Στην περίπτωση αυτή, τίυεται σαφώς θέμα μετάστασης ή καποιας "υποπτης" εστίας τέλος πάντων στο ήπαρ.
  Αυτο σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει αξιολογηση σοβαρά απο ογκολόγο και χειρουργό για το θέμα, διότι τίθεται ζήτημα είτε αφαίρεσης της εστίας και παράλληλα έναρξη χημειοθεραπείας!!
  Αυτά θα πρέπει να αξιολογηθούν !!

Share This Page