1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Καρκίνος Παγκρέατος

Discussion in 'Ογκολογία ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος' started by moulis, Dec 6, 2007.

Watchers:
This thread is being watched by 6 users.
 1. moulis

  moulis New Member

  Γειά σας, είναι η πρώτη φορά που γράφω στο φόρουμ σας και πιστεύω ότι απο εδώ θα μάθω πολλά πράγματα τα οποία δεν μου έμαθαν κάποια συνάδελφοί σας εδώ και πολύ καιρό. Θα ήθελα να σας πώ ότι η μητέρα μου έχει καρκίνο στο Πάγκρεας ο οποίος μάλλον έχει κάνει μετάσταση και στους πνεύμονες. Έχουμε ξεκινήσει χημειοθεραπείες στο ΘΕΑΓΕΝΙΟ εδώ και 5 εβδομάδες (1φορά την εβδομάδα). Σας γράφω λοιπόν γιατι όλο αυτό τον καιρό που πηγαινοερχόμαστε στο νοσοκομείο δεν ξέρω αν οι κινήσεις που κάνουμε είναι οι σωστές και αν επίσης υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος (π.χ. χειρουργική επέμβαση κτλπ)έτσι ώστε να ανακουφιστεί η μητέρα μου απο τον πόνο που έχει και ο οποίος δεν την αφήνει εδώ και πολύ καιρο να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί.. Ευχαριστώ που με ακούσατε περιμένω με αγωνία την απάντησή σας... ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ FORUM ΣΑΣ. ΝΑ'ΣΤΕ ΚΑΛΑ...
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Απ: Καρκίνος Παγκρέατος

  Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!!
  Λυπάμαι για τα νεα της μητέρας σας!
  Επειδή αναφέρετε την λέξη "μάλλον", σημαίνει πως δεν είστε σίγουρος για τις μεταστάσεις?
  Θα ήθελα τις εξής πληροφορίες:
  -Εχει χειρουργηθεί η μητέρα σας ή όχι ,έχει κάνει κάποια μέθοδο όπως ERCP ή stent?
  -Πως γνωρίζετε για τις μεταστάσεις?
  -Που ακριβώς πονά η ασθενής?


  Απο κει και πέρα, εφ'οσον η νόσος είναι μεταστατική, τότε η μόνη (δυστυχώς) οδός είναι η χημειοθεραπεία.
  Οσον αφορά τον πόνο που συνήθως είναι βύθιος στην κοιλιά ή στην ράχη, πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικά κέντρα πόνου για την αντιμετώπιση του και την ανακούφιση της ασθενούς.
  Στην διάθεση σας!
 3. moulis

  moulis New Member

  Απ: Καρκίνος Παγκρέατος

  Γειά σας... Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση στο email μου.

  Όσον αφορά τις μεταστάσεις μετά απο την 1η Αξονική που κάναμε καθώς και την βιοψία μέσο αξονικού στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και μάθαμε για τον καρκίνο στο πάγκρεας, κάναμε και 2η αξονική στους πνευμονες η οποία έδειξε μεταστάσεις. Ο Γιατρός μας έχει πεί ότι δεν επιδέχετε εγχείρηση γιατί ο καρκίνος έχει προχωρήση και σε λεμφαδένα του πάγκρεας... και οτι ειναι επικυνδυνη μια επέμβαση αυτή τη στιγμή. ’ρα χειρουργείο δεν κάναμε και δεν μπορούμε τώρα με βάση τα γεγονότα αυτά.
  Η μητέρα μου πονάει στο ύψος του στομάχου (βαθειά), ακριβώς πίσω στην πλάτη καθώς και περιμετρικά πάντα στο ύψος περίπου του στομάχου, τα πλευρά της και η μέση. Ο πόνος αυτός είναι συνεχής και η αντιμετώπιση του αυτή τη στιγμή γινεται με LONALGAL + ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΟ ΕΜΠΛΑΣΤΡΟ 50mg (καθε 2 ημέρες).
  Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν εχουμε κάνει ούτε stent άλλα ούτε ERCP. Αύτα που γνωρίζουμε έχουν έρθει μόνο απο τις 2Αξονικές που κάναμε.

  Θα ήθελα γιατρέ να μάθω έαν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο και δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Η μητέρα μου υποφέρει και σωματικά αλλά και ψυχολογικά και το ίδιο και εμείς μαζί της.

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον σας και συγχαίρω άλλη μια φορά την προσπαθειά σας...


  Υ.Γ. Γιατρέ είπατε για κάποια ειδικά κέντρα πόνου. Ποιά ειναι αυτά και τι μπορώ να κάνω. Η μητέρα μου είναι στο ΙΚΑ.

  ΜΦΧ
  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
 4. ef poulios

  ef poulios New Member

  Απ: Καρκίνος Παγκρέατος

  Θα ήθελα να σας ευχηθώ να έχετε κουράγιο σ’αυτή τη δύσκολη περιπέτεια της υγείας της μητέρα σας και να σας αναφέρω κάποιες πληροφορίες σχετικά με το σύμπτωμα του πόνου.
  Δυστυχώς σύμφωνα με όσα αναφέρατε η μητέρα σας πάσχει από ανεγχείρητο καρκίνο παγκρέατος με εκτεταμένη νόσο, μεταστάσεις και με διήθηση των νευρικών πλεγμάτων , γι’αυτό και παρουσιάζει τη δυσάρεστη συμπτωματολογία του πόνου.
  Η αρχική αντιμετώπιση του πόνου είναι με οπιοειδή αναλγητικά όπως αυτά που έχουν χορηγηθεί ,όπου αρχικά μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια ρύθμιση των δόσεων. Κάποιες φορές μπορεί ο πόνος να μην υποχωρεί ή και να έχουμε την εμφάνιση ανεπιθύμητων παρενεργειών όπως δυσκοιλιότητα, ναυτία, έμετο, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυνατότητα για πιο αυξημένες δόσεις και τελικά να μην εξασφαλίζεται η ποιότητα ζωής στη καθημερινότητα του ασθενούς .
  Γι’αύτες τις περιπτώσεις υπάρχουν επεμβατικές μέθοδοι με στόχο την καταστροφή των νευρικών ινών που μεταφέρουν την αίσθηση του πόνου, οι οποίες σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία φαίνεται από μελέτες να έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
  Στην ουσία πρόκειται για έγχυση ειδικών ουσιών που καταστρέφουν τις νευρικές ίνες με τη βοήθεια των υπερήχων διαδερμικά, ή του αξονικού τομογράφου, ή με τη χρήση ενδοσκοπικού υπερήχου. Ο ρόλος μιας χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση του πόνου ,όπου στόχος είναι πάλι η καταστροφή των νευρικών ινών , είναι περιορισμένος μόνο στους ασθενείς που αποτυγχάνουν οι λιγότερο επεμβατικές θεραπείες .
  Ο έλεγχος του πόνου φαίνεται να είναι καλύτερος σε πιο αρχικά στάδια της νόσου και όσο πιο νωρίς ,σε σχέση με την έναρξή της συμπτωματολογίας , γίνει η επεμβατική πράξη .
  Η αποτελεσματικότητα των επεμβατικών πράξεων κυμαίνεται σε ποσοστά από 78% έως 85% με διάρκεια περίπου τους έξι μήνες με βάση τη βιβλιογραφία.
 5. moulis

  moulis New Member

  Απ: Καρκίνος Παγκρέατος

  Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ για την βοήθεια που μου δίνετε αυτό τον καιρό. Μπορώ να πώ οτι με τα λόγια σας μου δώσατε να καταλάβω κάποια πράγματα τα οποία δεν γνώριζα. Θα συζητήσω για περισσότερες λεπτομέρειες με το γιατρό που μας βλέπει αλλά αν δεν βρώ απαντήσεις θα σας ενοχλήσω και πάλι.

  Γιατρέ θα ήθελα να ξέρω κάτι ακόμα, το οποίο το έχω διαβάσει μου έχει πει και ο γιατρός μας κάποια πράγματα... Πόσο καιρό έχουμε ακόμα και αν υπάρχει πιθανότητα ίασης .

  Ευχαριστώ και πάλι να'στε καλά
  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
 6. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Απ: Καρκίνος Παγκρέατος

  Πραγματικά είναι πολύ δύσκολη η απάντηση αυτή και λυπάμαι!
  Ομως σε ένα παρόμοιο στάδιο η πιθανότητα ίασης είναι πραγματικά πολύ χαμηλή!
 7. moulis

  moulis New Member

  Απ: Καρκίνος Παγκρέατος

  Εαν υπάρχει κάτι νεότερο, η αν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι παρακαλώ ενημερώστε με.... Σας ευχαριστώ για όλα να είστε καλά.

  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  ΜΦΧ
  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
 8. greeky

  greeky New Member

  Καλησπερα, πηρα το θαρρος κι εκανα εγγραφη στο site γιατι σε ενα πολυ κοντινο μου προσωπο διαγνωστικε πριν απο μια εβδομαδα καρκινος στο παγκρεας (στην κεφαλη).Το συμπτωμα ηταν πονος στην κοιλια. Αυριο θα γινει βιοψια για να δουν τι ειδους χημειοθεραπεια θα ακολουθησουν οι γιατροι.Δεν γνωριζα σχεδον τιποτα για τον καρκινο του παγκρεατος μεχρι που εψαξα στο ιντερνετ και διαβασα οτι ενα 5% εχει πιθανότητες ιασης και αυτο για μερικους μηνες.
  Θα ηθελα να ρωτησω αν μπορει να γινει μεταμοσχευση, παγκρεατεκτομη, η αν μπορει να αφαιρεθει ο ογκος.Αν υπαρχει καποια ελπιδα δηλαδη! Οι γιατροι μας ειπαν οτι δεν γινεται εγχειρηση ομως απο οσο ξερω τα γυρω οργανα ειναι καθαρα, δηλαδη δεν εχει γινει μετασταση.Διαβασα για διαφορες θεραπειες στο ιντερνετ ομως δεν καταλαβα και πολλα, μονο οτι η χημειοθεραπεια δεν βοηθαει ιδιαιτερα.Επίσης θα ηθενα να ρωτησω κατα ποσο βοηθαει η ERCP ή stent που αναφερατε πιο πανω.
  Δεν ξερω κατα ποσο ημουν σαφης και αν σας εδωσα καποια εικονα του προβληματος
  Σας ευχαριστω εκ των προτερων και σας συγχαιρω για την τοσο σημαντικη δουλεια που κανετε.Η δημιουργια αυτου του site ελπιζω να βοηθησει πολυ κοσμο και μεσα σ'αυτους κι εμενα.
  Last edited by a moderator: Feb 21, 2008
 9. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλημέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!:smile:

  Πράγματι ο καρκίνος παγκρέατος είναι σοβαρότατη κατάσταση η οποία τις περισσότερες φορές οταν γίνεται αντιληπτή είναι πλέον αργά!
  Η θεραπεία του καρκίνου είναι κυρίως χειρουργική (αφαίρεση του παγκρέατος στο τμήμα που υπάρχει), εφ'οσον συντρέχουν κάποιοι παράγοντες που καθιστούν τον όγκο εξαιρέσιμο αλλά και την κατάσταση δυνητικά ιάσιμη.
  Οι παράγοντες έχουν σχέση με μέγεθος-θέση του όγκου, διήθηση αγγείων και ύπαρξη λεμφαδένων ή μεταστάσεων.

  Αν κάποιοι από τους ανωτέρω λόγους δεν πληρούνται τότε δυστυχώς ο καρκίνος δεν θεραπεύεται, η πρόγνωση είναι πενιχρή και τα μόβα μέσα που υπάρχουν είναι παρηγορητικά::frown:
  -Χημειοθεραπεία
  -Τοποθέτηση stent στην περίπτωση ίκτερου κλπ!!
 10. greeky

  greeky New Member

  Γιατρε σας ευχαριστω παρα πολυ.
  θα προσπαθησω να μαθω για τους παραγοντες που αναφερατε και θα σας παρακαλουσα αν προκυψει κατι καινουριο να με ενημερωσετε.Και παλι ευχαριστω πολυ.
 11. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

  καλησπερα σασ συγχαρητηρια για το Forum σασ.θα ηθελα να ρωτησω ποια συμπτωματα παρουσιαζει ο καρκινοσ του παγκρεατοσ οταν ο ασθενησ βρισκεται στο τελοσ του νηματοσ τησ ζωησ του.ο πυρετοσ ειναι συνεχομενοσ για ημερεσ?ο πονοσ που παρουσιαζεται και για ποσο?ποια αλλα συμπτωματα παρουσιαζονται σε αυτην την κρισιμη στιγμη?
  σασ παρακαλω απαντηστε αμεσα
  ευχαριστω
 12. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  !
  Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να αναφέρει κανείς τα συμπτώματα σε τελικό στάδιο καρκίνου παγκρέατος, διότι γενικά η ίδια η νόσος ποτέ δεν φονεύει αλλά όλες οι επιδράσεις που έχει στα όργανα που έχει προσβάλλει!

  Γενικά λοιπόν μπορεί να υπάρχει:
  -Πόνος ανυπόφορος στην μέση κυρίως απο διήθηση νεύρων
  -Ηπατική ανεπάκρκαια και κώμα από βλάβη ήπατος λόγω απόφραξης χοληφόρων ή μεταστατικών εστιών
  -Γενικευμένη καχεξία, αδυναμία πρόσληψης τροφής, έμετοι
  -Αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιολογική επιβάρυνση..


  Γενικά ένα σύνολο πολλαπλών επιδράσεων, παρενεργειών και πολυοργανικής έκπτωσης δημιουργεί ένα φάσμα συμτπωμάτων που κάποια στιγμή θα οδηγήσουν σε μοιραίο σύμβαμα!
 13. kladis

  kladis New Member

  Καλησπέρα σας.
  Δυστυχώς και ένα συγγενικό μου πρόσωπο αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα ακριβώς με τους παραπάνω. Καρκίνο στο πάγκρεας που μάλλον έχει ξεκινήσει από την σπλήνα και είναι σε στάδιο που απ΄ότι μας λένε δεν επιδέχεται εγχείρηση. Θέλω να ρωτήσω α) για την πρώτη βιοψία που βγήκε αρνητική (περιμένουμε και την δεύτερη να δούμε), β) για τις πιθανότητες να είναι παγκρεατίτιδα και γ) για την μέθοδο θεραπείας με radiofrequency που έχετε αναφέρει σε παλαιότερες απαντήσεις σας, αξίζει να την δοκιμάσουμε και αν ναι πως και που;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 14. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  -Θα ηθελα να σας ρωτήσω κατ'αρχάς πως έγινε η βιοψία?
  -Η παγκρεατίτιδα έχει σαφή συμπτωματολογία (πόνος έντονος, αιφνίδια έναρξη, έμετοι, συσχέτιση με χολολιθίαση ή οινόπνευμα κλπ) καθώς και σαφή απεικονιστική εικόνα στην αξονική
  -Η μέθοδος θεραπείας με RF έχει να κάνει με "παρηγορητική" αντιμετώπιση μεταστατικών εστιών στο ήπαρ δεδομένου μεγέθους, και ειδικά στην νεοπλασία παγκρέατος τα αποτελέσματα είναι πτωχά!
 15. kladis

  kladis New Member

  Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
  -Δυστυχώς η δεύτερη βιοψία έδειξε αυτά που δεν έδειξε η πρώτη.
  -Τα συμπτώματα είναι μόνο τα δύο από αυτα που αναφέρετε, δηλαδή πόνος έντονος και αιφνίδια έναρξη συν πόνος στην μέση που από άλλους χρήστες του forum διαβάζω ότι είναι καρκίνος.
  -Όσον αφορά την θεραπεία με RF η ειλικρίνια σας με απογοήτευσε.
  Να είστε καλά

  Το χτύπημα είναι βαρύ δυστυχώς.
 16. nickos70

  nickos70 New Member

  όγκος στο πάγκρεας

  Χαιρετώ όλα τα μέλη του forum! Είμαι καινούργιο μέλος.

  Δυστυχώς, πριν 2 εβδομάδες διαγνώστηκε ότι ο πατέρας μου (71 ετών) έχει όγκο στο πάγκρεας.
  Το σοκ, ήταν και είναι μεγάλο.

  Ο όγκος είναι 3cm και βρίσκεται στη κεφαλή και μάλιστα στο άγκιστρο του παγκρέατος.
  Είναι χειρουργήσιμος είπαν οι γιατροί!
  Δεν φαίνονται εμφανείς μεταστάσεις,συκώτι, στομαχι, κτλ.
  Δεν πιάνει αγγεία. Η αρτηρία είναι δίπλα.
  Η διάγνωση έγινε με αξονική, μαγνητική, και ενδοσκοπική με (κυτταρική εξέταση)και με αυτή τη σειρά. Tοποθετήθηκε stent για αποσυμφόρηση του χοληδόχου πόρου.

  θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
  Το χειρουργείο είναι μονόδρομος;
  θα γίνει κλασσική whiple; διότι ο πατέρας μου έχει διπλό stent στην καρδιά, χωρίς έφραγμα ή άλλες ανωμαλίες. Εχει κάνει χολοεκτομή, εδώ και αρκετά χρόνια.Είναι υπέρβαρος.

  και τέλος θέλω να ρωτήσω, επειδη από ότι κατάλαβα η κακοήθεια φαίνεται μόνο όταν χειρουργηθεί ο ασθενής, υπάρχει 1ο στάδιο βιοψίας και 2ο και πότε γίνονται αυτά;

  ευχαριστώ προκαταβολικά!
  Υ.Γ. η εγχείρηση πρέπει να γίνει άμεσα ή υστερα από 4 εβδομαδε΄όπου θα έχει πέσει ο ίκτερος. Το stent μπήκε όταν ο πατερας μου είχε 10 ικτερο.
 17. gmatsouka

  gmatsouka New Member

  Συγχαρητηρια για την ευκαιρια που μας δινετε να επικοινωνησουμε το προβλημα μας και ετσι να καταλαβουμε μερικα πραγματα γι' αυτα. Διαβασα προσεκτικα τα posts σε αυτον τον τομεα αλλα εχω δυο αποριες.
  Ο πατερας μου, ετων 70, αντιμετωπιζει το ιδιο προβλημα. Πριν 10 χρονια ειχε ενα επισοδιο οξειας παγκρεατιτιδας το οποιο αντιμετωπιστηκε με φαρμακευτικη αγωγη.
  Προσφατα διαγνωσθηκαν με αξονικη ενδειξεις στη θωρακικη χωρα με αρχη το παγκρεας οπου εχει κυστες. Εγινε παρακεντιση (τα αποτελεσματα τα περιμενουμε αυριο). Ο γιατρος θεωρει οτι δεν ειναι εγχειρισιμο και προτεινε θεραπεια με φαρμακα (προφανως εννοει χημειοθεραπεια)
  Η πρωτη απορια μου ειναι η εξης: Περα απο παρατεταμενες διαρροιες, δεν ποναει πουθενα. Απο αυτο ορμομενη, ρωταω αν υπαρει περιπτωση να ειναι σε αρκτικο σταδιο αρα και να επιδεχεται αλλης αντιμετωπισης.
  Η δευτερη: Με αρχικη ενδειξη κυστες στο παγκρεας, πως γινεται να συνδεεται ο θωρακας; προκειται για μετασταση ή μπορει να ειναι και ανεξαρτητη;
  Συγχωρεστε με αν ακουγονται απλοϊκά τα ερωτηματα μου αλλα η εμπειρια μας σε σοβαρα περιστατικα ειναι πρωτογνωρη.
  Σας ευχαριστω
  Last edited by a moderator: Oct 17, 2008
 18. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Γειά σας.
  Τι εννοείτε ενδείξεις στον θώρακα.! Τι ακριβώς περιγράφει η αξονική??
 19. nickos70

  nickos70 New Member


  θέλω να πω ότι κάτι φοβερό έγινε στην περίπτωση του πατέρα μου!!!
  Έγινε πραγματικό θαύμα!!!΄
  Ύστερα από τα αποτελέσματα της βιοψίας ο παθολογοανατόμος αποφάνθηκε ότι δεν ήταν καρκίνος!!!
  Βέβαια έγινε whipple και πέρασε και καρδιακό επεισόδιο.
  Ο θεός είναι μεγάλος. Κουράγιο σε όλους όσους περνάτε παρόμοια περιπέτεια!!!
  Last edited by a moderator: Dec 29, 2008
 20. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Πολλές φορές ένας όγκος στο πάγκρεας αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για καλοηθεια, αλλά απαιτείται να γινει σοβαρή επέμβαση για να γίνει αυτό!

  Καλή χρονιά και να είστε πάντα καλά!:smile:

Share This Page