1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Καρκίνος Χοληδόχου Κύστης

Discussion in 'Ογκολογία ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος' started by Loukas, Aug 20, 2007.

 1. Loukas

  Loukas New Member

  Σας χαιρετώ

  Θα ήθελα κάποια ενηνμέρωση αναφορικά με τον καρκίνο της χολυδόχου κύστης.
  Πρόκειται για πολλαπλή χολολιθίαση στη χολυδόχο κύστη που εμφανίζει έντονα και ασύμμετρα πεπαχοιμένο τοίχωμα. Πέρα από αυτά ο καρκίνος της χολυδοχού κύστης μας έχουν αναφέρει ότι κρίνεται από χειρουργικής άποψης ανεγχείρητος.
  Κατά πόσο ο καρκίνος της χολυδόχου κύστης είναι δυνατό να εγχειριστεί και ποιες οι πιθανότητες επιτυχίας μίας τέτοιας εγχείρησης? Πόσο είναι συνήθως το προσδώκιμο ζωής που έχουν ασθενής με καρκίνο της χολυδόχου κύστης και κατά πόσο θα μπορούν να έχουν μία "καλή" ζωή από αυτό το χρονικό περιθώριο που δίνεται?
  Πόσο σοβαρή κρίνεται η ασθένεια του καρκίνου της χολυδόχου κύστης?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Απ: Καρκίνος Χολυδόχου Κύστης

  Καλημέρα σας και καλως ήλθατε!!
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατ'αρχήν αν υπάρχουν κάποιες άλλες ενδείξεις περισσότερες απο την αναφερομένη για την ύπαρξη καρκίνου χοληδόχου κύστεως!!!
  Η αναφερομένη υπερηχογραφική ένδειξη πολλαπλής λιθίασης και η διακύμανση του πάχους τοιχώματος ΔΕΝ αποτελούν ενδείξεις κακοηθείας!!!
  Απο κει και πέρα, ενδείξεις για την κακοήθεια αναδεικνύονται σε ειδικότερες εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία και η μαγνητική που θα αναδείξει πιθανά σημεία επέκτασης και διήθησης τοιχώματος απο νεοεξεργασία και ειδικότερη η σχέση της με το ηπαρ!!!! (παράλληλα δείκτες όπως το CEA και το CA-19-9 αποβαίνουν χρήσιμοι και προγνωστικοί)!!!!
  ΟΜΩΣ η τελική απόδειξη έρχεται παντα με την χειρουργική επέμβαση η οποία και αναδεικνύει είτε διεγχειρητικά αν είναι πάθηση αναγνωρίσιμη (με εκτέλεση και ταχείας βιοψίας), είτε και μετεγχειρητικά απο την τελική βιοψία!!
  Απο κεί και πέρα αν η κακοήθεια περιορίζεται στην χοληδόχο κύστη και δεν έχει επεκταθεί στον ορρογόνο χιτώνα ή και σε άλλα όργανα (ήπαρ κυρίως), τοτε υπάρχει ελπίδα επιβίωσης, διότι δυστυχώς ο καρκίνος χοληδόχου κύστεως θεωρείται ένας απο τους κακοηθεστερους και επιθετικότερους της κοιλιάς!!!


  (Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά είμαι διακοπές και απαντώ όταν βρίσκω internet)!!! :'(
 3. Loukas

  Loukas New Member

  Απ: Καρκίνος Χολυδόχου Κύστης

  Γιατρέ αν είναι δυνατό θα ήθελα την άποψή σας αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και τι μπορεί να γίνει.Παραθέτω πιο κάτω το πόρισμα της εξέτασης MRCP το οποίο πιστεύω μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση και την έκταση του προβλήματος.
  Πρόκειται για τη μητέρα μου και πραγματικά θα επιθυμούσα την άποψή σας.
  Ευχαριστώ

  Η χοληδόχος κύστη ελέγχεται πλήρως χολόλιθων. Το τοίχωμα της εμφανίζεται έντονα πεπαχυμένο, με υπεροχή στην πρόσθια επιφάνειά της. Η παχυμένη χοληδόχος κύστη δρα χωροκαταστατικά στην πύλη του ήπατος, όπου παρατηρείται ασαφής διάκριση του τοιχώματός της από το ηπατικό παρέγχυμα, ενώ ασκείται πίεση στην 2η μοίρα του δωδεκαδάκτυλου προς τα έσω, και στην πυλαία φλέβα προς τα πίσω καθώς και στην κάτω κοίλη φλέβα.
  Παρατηρείται μεγάλου βαθμού διάταση των ενδοηπατικών χοληφόρων, έως την πύλη του ήπατος όπου διακόπτεται απότομα η απεικόνισή τους πριν το σχηματισμό του κοινού ηπατικού πόρου.
  Παρουσία παθολογικά διογκωμένων λεμφαδένων (έως και 2cm) στην πύλη του ήπατος, πέριξ της κάτω κοίλης φλέβας και παρααορτικά αντίστοιχα προς τη ρίζα του μεσεντερίου.
  Τα απεικονιστικά ευρήματα είναι κυρίως συμβατά με CA της χοληδόχου κύστης, με κατά συνέχεια επέκταση και διήθηση της πύλης του ήπατος και ανάδειξη παθολογικών ποσθοπεριτοναϊκών και μεσεντέριων λεμφαδένων. Συνίσταται περαιτέρω κλινικοεργαστηριακή συσχέτιση προς επιλογή ου τρόπου αντιμετώπισης.
  Ανάδειξη μορφώματος εν μέρει εξωφυτικού στην μεσότητα του αριστερού νεφρού. Έχει υψηλής έντασης σήμα στις Τ1 και Τ2 εικόνες που καταστέλλονται στις STIR εικόνες. Οι διαστάσεις του είναι 21x12mm. Είναι κυρίως συμβατό με αγγειομυολίπωμα.
 4. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Απ: Καρκίνος Χολυδόχου Κύστης

  Εκ των ανωτέρω αναγραφομένων, πραγματικά διαφαίνεται πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην μητέρα σας.
  Απότι φαντάζομαι θα υπάρχει και ίκτερος (αυξημένη χολερυθρίνη), πράγμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
  Απο κει και πέρα νομίζω πως στην αντιμετώπιση είναι θα πρέπει να συνυπολογιστει απαραίτητα ο ίκτερος (απόφραξη των χοληφόρων ) και η δυνατότητα για εξαίρεση της χοληδόχου κύστεως μετα της διηθητικής εστίας πλήρως , αν όμως είνια εφικτό.

  Πολλές φορες η κατάσταση οταν διαγνωστεί είναι ήδη προχωρημενη και η θεραπεία δύσκολη!!!
  Η ύπαρξη επίσης λεμφαδένων θετικών δυσχεραίνει το πρόβλημα, όπως και η επέκταση στις πύλες του ήπατος!
 5. Loukas

  Loukas New Member

  Απ: Καρκίνος Χολυδόχου Κύστης

  ο ίκτερος έχει γτάσει σε υψηλά επίπεδα και μόλις σήμερα τοποθετήθηκε καθετηράκι για παροχέτευση της χολής.

  με απλά λόγια, πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν από εδώ και μπρός?


  Ευχαριστώ για τις απόψεις σας
 6. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Απ: Καρκίνος Χολυδόχου Κύστης

  Η πράξη αυτη (τοποθέτηση stent) πράγματι ήταν πολύ σωστή!!!
  Απο κει και πέρα νομίζω πως ειδικοί χειρουργοί και ογκολόγοι μπορούν να σας απαντήσουν!!

  Εχετε προσωπικό μήνυμα!!!
 7. Loukas

  Loukas New Member

  Απ: Καρκίνος Χολυδόχου Κύστης

  Ευχαριστώ πολύ

Share This Page