1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Καρκίνος Από Το Πάγκρεας

Discussion in 'Ογκολογία ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος' started by andcha7, Nov 14, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. andcha7

  andcha7 New Member

  Καλησπέρα σε όλους.
  Χτες ανακαλύψαμε ότι η γιαγιά μου(73 ετών),ύστερα από υπέρηχο και αξονική, έχει καρκίνο που έχει ξεκινήσει από το πάγκρεας και έχει κάνει μετάσταση στο συκώτι και πιθανότατα και στην σπλήνα.
  Γιατροί που επισκεφτήκαμε μας είπαν:
  Πρώτον, ότι είναι πλέον αργά και ότι είναι πολύ προχωρημένη η κατάσταση της.
  Δεύτερον, ότι ο χρόνος της είναι λίγος.
  Τρίτον, πρότειναν απλές χημειοθεραπείες για κρατήσει ένα επίπεδο ζωής καλό και να μπορούν μετά να αντιμετωπιστούν οι όποιοι πόνοι με χάπια ή ενέσεις.
  Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:
  1) Συνήθως πόσος χρόνος απομένει σε αυτές τις περιπτώσεις?
  2) Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ίασης είτε με κάποια θεραπεία είτε με χειρουργείο?
  3) Οι χημειοθεραπείες που μας συνέστησαν είναι σίγουρο ότι δεν θα δημιουργήσουν άσχημες ενδείξεις, όπως οι πιο βαριές μορφές χημειοθεραπειών(π.χ. πέσιμο μαλλιών, κτλ.)?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλημέρα σας.
  Δυστυχώς η εικόνα που μας μεταφέρετε είναι εξαιρετικά σοβαρή, διότι ο καρκίνος παγκρέατος με μεταστάσεις στο ήπαρ κλπ δεν δίνει περιθώρια Ριζικής αντιμετώπισης, αλλά μόνο παρηγορητικής.

  Η παρηγορητική είναι συνήθως, είτε χειρουργικές παρεμβάσεις bypass της απόφραξης που προκαλεί στα χοληφόρα αγγεία και το 12δάκτυλο, ενδοκοπικές που αφορούν αποσυμφόρηση του χοληδόχου πόρου με τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (stent), αναλγησία κλπ.
  Η χημειοθεραπεία μπορεί να προσφέρει παράταση της ζωής αλλά γενικά έχει χαμηλή ανταπόκριση στην κακοήθεια παγκρέατος.
  Το μόνο θετικό ίσως είναι η ηλικία που λόγο του γήρατος, η εξέλιξη της νόσου είναι βραδεία.
 3. andcha7

  andcha7 New Member

  Αφενός σας ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε για να μου απαντήσετε.
  Αφετέρου, το έχουμε πάρει πλέον απόφαση ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να την βοηθήσουμε να έχει μια ήρεμη πορεία. Και εδώ έρχεται ένα ακόμη ερώτημα μου, ελπίζοντας ότι δεν γίνομαι βάρος:
  Οι απλές, όπως μας τις ανέφεραν, χημειοθεραπείες μπορούν να πετύχουν αυτό το πράγμα?
  επειδή είναι μεγάλη γυναίκα και δεν της το έχουμε πει, οι χημειοθεραπείες αυτές θα έχουν παρενέργειες ή συμπτώματα που θα εμφανιστούν, όπως για παράδειγμα πέσιμο μαλλιών, κτλ., έτσι ώστε να καταφέρει να καταλάβει κάτι?

Share This Page