1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Η νικοτίνη συντελεί στην καρκινική ανάπτυξη!!

Discussion in 'ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ' started by sambalisG, Sep 14, 2007.

 1. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Λονδίνο: Η νικοτίνη επηρεάζει μια βασική αντικαρκινική δομή στα κύτταρα, γεγονός που εξηγεί πως επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation.

  Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να συμβάλλει στον σχεδιασμό καλύτερων αντικαρκινικών φαρμάκων.

  Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα με επικεφαλής τον Δρ Σρικουμαρ Τσελαπαν διαπίστωσε ότι η νικοτίνη αντί να εισαγάγει τον καρκίνο, φαίνεται να κάνει περισσότερο επιθετικούς τους υπάρχοντες καρκίνους.

  Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο καρκίνος του μαστού είναι πιθανότερο να εξαπλωθεί στους πνεύμονες των ασθενών που καπνίζουν συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

  Η εμπλοκή των υποδοχέων της νικοτίνης στην επιφάνεια των επιθετικών καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακό δίσκο ανάστειλε την ανάπτυξή τους.

  Ο Δρ Τσελαπαν και οι συνεργάτες του μελέτησε συγκεκριμένα μόρια σε καρκινικά κύτταρα που αλληλεπιδρούν με τη νικοτίνη. Εξέθεσαν ανθρώπινα καρκινικά πνευμονικά κύτταρα σε ποσότητα νικοτίνης ίσης με αυτή που είναι παρούσα το αίμα ατόμου που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα. Αυτό διέγειρε τα κύτταρα ώστε να αναδιπλασιαστούν. Μια πιο κοντινή ματιά αποκάλυψε ότι η νικοτίνη έκανε το μόριο Raf-1 να προσδεθεί στην πρωτεΐνη Rb, που φυσιολογικά καταστέλλει τους όγκους.

  Αυτή η παρεμβολή στην λειτουργία της Rb μπορεί να κάνει τον καρκίνο να εξαπλωθεί γρηγορότερα. Οκτώ στους δέκα όγκους που εξετάστηκαν είχαν μη φυσιολογικά υψηλές αλληλεπιδράσεις Raf-1 και Rb.

  Ένας πεδίο έρευνας είναι η αναγνώριση παραγόντων που μπορούν να προλάβουν την πρόσδεση του Raf-1 στην Rb, καθώς τέτοιοι φαρμακευτικοί παράγοντες μπορεί να έχουν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες.

  Πηγή:health.in.gr!

Share This Page