1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Γιατί η σωματική άσκηση αυξάνει τις νοητικές επιδόσεις???

Discussion in 'ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ' started by sambalisG, Mar 14, 2007.

 1. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Νέα Υόρκη: Η αερόβια αύξηση προκαλεί αύξηση των νευρώνων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές.

  Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η άσκηση αυξάνει τα νευρικά κύτταρα στην οδοντωτή έλικά, ένα τμήμα του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την απώλεια μνήμης που αρχίζει να εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους μετά τα 30.

  Το φαινόμενο παρατηρήθηκε έμμεσα σε ανθρώπους, καθώς μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι η αεροβική άσκηση αυξάνει την αιμάτωση στην οδοντωτή έλικα.

  Η μελέτη δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Science.

  [img width=150 height=100]http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content166/Photo/136654.jpg[/img]
  Η αύξηση των νευρώνων καταγράφηκε αρχικά σε ποντίκια από τον Δρ Φρεντ Κέιτζ του Ινστιτούτου Salk στην Καλιφόρνια. Ο Κέιτζ συνεργάστηκε στη συνέχια με τον Σκοτ Σμολ του Ιατρικού Κέντρου για να εξετάσει το φαινόμενο στον άνθρωπο.

  Στο πείραμα συμμετείχαν 11 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι αρχικά υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και στη συνέχεια ακολούθησαν πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής για τρεις μήνες. Στο τέλος του προγράμματος αυτού μετρήθηκε η φυσική τους κατάσταση και υποβλήθηκαν εκ νέου σε μαγνητική τομογραφία.

  Η σύγκριση έδειξε ότι η αιμάτωση της οδοντωτής έλικας είχε αυξηθεί, και μάλιστα όσο μεγαλύτερη ήταν η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τόσο περισσότερο είχε αυξηθεί η ροή του αίματος.

  Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η άσκηση επιδρά στον εγκέφαλο με τον ίδιο μηχανισμό σε πειραματόζωα και ανθρώπους. «Το επόμενο βήμα μας είναι να αναγνωρίσουμε το πρόγραμμα άσκησης που προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος για τη βελτίωση των βοητικών επιδόσεων και τη μείωση της φυσιολογικής εξασθένισης της μνήμης» γράφουν στη δημοσίευσή τους.

Share This Page