1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση ΦΤ Ή ΚΤ Μετά Από Εγχείρηση Αιμορροϊδων Και Ραγάδας;

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού.' started by stefania, Mar 5, 2012.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. stefania

  stefania New Member

  Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα και πάλι. Μεγάλο ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Πριν από 9 χρόνια μετά την πρώτη μου εγκυμοσύνη, συγκεκριμένα μετά από απότομο τοκετό, είχα αποκτήσει πρόβλημα με τις αιμορροίδες μου. Τελικά, πριν από 3 χρόνια έκανα αιμορροϊδεκτομή και επέμβαση ραγάδας. Ο χειρούργος μου τότε ήταν κατηγορηματικός: 2ο παιδί μόνο με καισαρική. Σήμερα βρίσκομαι στον όγδοο μήνα της δεύτερης εγκυμοσύνης μου. Γενικώς προσέχω πολύ, αλλά ο φόβος για επανεμφάνιση αιμορροίδων ή ραγάδας μετά από 2ο φυσιολογικό τοκετό είναι υπαρκτός. Την καισαρική, ωστόσο θα ήθελα να την αποφύγω. Ο γυναικολόγος μου δεν έχει κάποια άποψη πάνω στο θέμα. Εσείς τί θα με συμβουλεύατε να κάνω; Να το ρισκάρω για φτ ή όχι; Ευχαριστώ.
 2. A Datsis

  A Datsis New Member

  Καλησπέρα

  Θυμήσου ότι ο τοκετός αποτελεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο και ο δεύτερος τοκετός μάλλον θα είναι ευκολότερος από τον πρώτο.
  Αντίθετα η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία ενίοτε συνοδεύεται από επιπλοκές και συνήθως περιορίζει την κινητικότητά σου για 2-3 ημέρες μετεγχειρητικά.
  Η πιθανότητα να υποτροπιάσει η αιμορροιδοπάθεια κατά τη διάρκεια του τοκετού υπάρχει μεν, αλλά εφ΄οσον έχεις ήδη χειρουργηθεί η πιθανότητα αυτή είναι μάλλον μικρή.
  Η γνώμη μου λοιπόν είναι να μην υποστείς μια άσκοπη καισαρική τομή αν γίνεται να γεννήσεις φυσιολογικά.
  Στην περίπτωση που, παρ΄ελπίδα, υπάρξει μια υποτροπή της αιμορροιδοπάθειας η αντιμετώπισή της θα γίνει με συντηρητικά μέτρα (φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, πολλά υγρά, κίνηση).
  Στην απομεμακρυσμένη περίπτωση να χρειαστεί μια χειρουργική παρέμβαση για υποτροπή αιμορροιδοπάθειας ή ραγάδας, αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι (από άποψη κινδύνου επιπλοκών) προτιμότερη από μια καισαρική τομή που γίνεται χωρίς σαφή ένδειξη.
  Φιλικά
 3. stefania

  stefania New Member

  Κ. Ντάτση, ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Κατευνάσατε τους φόβους μου και ενισχύσατε την επιθυμία μου να προσπαθήσω πάλι φυσιολογικά. Αυτή τη φορά θα προσπαθήσω να μην ενδώσω στη βιασύνη του μαιευτήρα μου και να μην κάνω τεχνιτούς πόνους, ώστε ο οργανισμός μου να πάρει όλον τον απαραίτητο χρόνο. Δεν θέλω πάλι γρήγορο, αλλά εξαιρετικά επώδυνο τοκετό, που ακολουθείται από ακόμα πιο επώδυνους πόνους στην περιοχή του πρωκτού. Και πάλι ευχαριστώ!

Share This Page