1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ενάλλακτική μέθοδος εξέτασης!

Discussion in 'Ογκολογία παχέος εντέρου.' started by irina heart, Nov 14, 2007.

 1. irina heart

  irina heart New Member

  Θα ήθελα να μου πείτε την άποψή σας για εναλλακτική εξέταση του παχέος εντέρου. Η κολονοσκόπηση που έκανα πριν ενάμιση χρόνο κατέδειξε ένα πολύποδα καολήθη, μικρότερο του 1 εκ. Τώρα μετά από κρίση σπαστικής κολίτιδς η οποία με ακολουθεί από τα 16 μου χρόνια, λόγω παρουσίας μιρκής ποσότητας αίματος σε βλένη και ενώ συνυπάρχουν και άφθονα εκκολπώματα πρέπει να ξανακάνω. Δεν το μπορώ. Η αξονική, η μαγνητική ή κάποια άλλη εξέταση με καλύπτει; Η αιματολογική εξέταση (καρκινικοί δείκτες, τρανσαμινάσες, υπέρηχος κοιλίας, είναι όλα φυσιολογικά)! Τελικά ψάχνω κάποιν τρόπο να γλιτώσω την κολονοσκόπηση. Είμαι 55 χρονών χωρίς οικογενειακό ιστορικό και μετά από θεραπεία για την σπαστική επί ένα μήνα είμαι ασυμπτωματική αλλά θέλω οπωσδήποτε να κάνω εξέταση στο παχύ. Η ελάχιστη παρουσία αίαμτος είναι δυνατόν να προήλθε από κάποιο αιμοφόρο στα "χείλη" κάποιου από τα άφθονα εκκολπώματα; Συνυπάρχουν και αιμοροίδες αλλά δεν είναι για να το πάρουμε αψήφιστα! Να κάνω μια τομογραφία; Αν μυ πείτε ναι, θα με κάνετε ευτυχισμένη.....
  Απαντήσεις στο "[email protected]" ευχαριστώ....
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Απ: Ενάλλακτική μέθοδος εξέτασης!

  Εναλλακτικές εξετάσεις σχετικά με το παχύ έντερο σήμερα όσον αφορά την κολονοσκόπηση είναι:
  -Βαριούχος υποκλυσμός
  -Αξονική κολονογραφία.

  Οι ενδείξεις της 1ης είναι η σκιαγράφηση του παχέος εντέρου , ανάδειξη ανατομικών ανωμαλιών και εκκολπωμάτων, σκιαγράφηση και μελέτη κινητικότητας (σπαστικότητας) κλπ.
  Οι ενδείξεις της 2ης είναι η ανάδειξη βλεννογονικών ή ενδοτοιχωματικών ανωμαλιών (βλέπε όγκοι κλπ), καθώς και σκιαγράφηση του ίδιου του εντέρου σαν όργανο (σχήμα, καμπυλότητες κλπ)

  ...και οι δύο ως άνω μέθοδοι, ΔΕΝ μπορούν να έχουν :
  Αμεση όραση και επισκόπηση του βλεννογόνου ούτως ώστε να διαπιστωθεί φλεγμονή, ερυθρότητα, αιμαγγείωμα, αγγεισδυσπλασία, σημείο αιμορραγίες, βλεννογονικό μόρφωμα μικρότερο του 0.5 εκατοστού!
  Δυνατότητα λήψεως βιοψίας, δείγματος για καλλιέργεια κλπ.
  Δυνατότητα ενδοσκοπικής παρέμβασης..δηλαδή αφαίρεση πολυπόδων, επίσχεση (σταμάτημα) αιμορραγίας, έγχυση αιμοσταστικού για σταμάτημα αιμορραγίας κλπ.

  Απο όλα τα ανωτέρω η κολονοσκόπηση υπερέχει σε πολλά σε σχέση με τις άλλες μεθόδους οι οποίες είναι απεικονιστικές και συμπληρωματικές!!!

  ΟΜΩΣ η κολονοσκόπηση αποτελεί μέθοδο η οποία θα πρέπει να γίνεται σε σύγχρονο ενδοσκοπικό εργαστήριο με παροχή ενδοφλέβια υπνοαναληγησίας (μέθη), ούτως ώστε να γίνει χωρίς να ενοχλείται ή υποφέρει ο εξεταζόμενος μεν, αλλά και για να μπορέσει να γίνει πλήρης (ολική) η εξέταση!!!

Share This Page