1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πληροφορία Ασπιρίνη και εναντίον του καρκίνου του εντέρου

Discussion in 'ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ' started by Kathy, Apr 26, 2014.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Μια ακόμη ευεργετική διάσταση της ασπιρίνης, εκτός της καταπολέμησης των πονοκεφάλων και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά, φαίνεται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες. Το γνωστό χάπι μπορεί να μειώσει σημαντικό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, με την προϋπόθεση όμως την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου στον άνθρωπο. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", ανακάλυψε ότι όσοι άνθρωποι εμφανίζουν στο έντερό τους έντονη δραστηριότητα ενός γονιδίου που ρυθμίζει το ένζυμο 15-PGDH, έχουν δραστικά μειωμένες (τουλάχιστον κατά το ήμισυ) πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, όταν παίρνουν ασπιρίνη. Όπως γράφει το ΑΠΕ, το ένζυμο 15-PGDH είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, το γενετικό αντίστοιχο της ασπιρίνης, καθώς μειώνει την παραγωγή των προσταγλανδινών, οι οποίες διευκολύνουν την εμφάνιση του καρκίνου στο έντερο. Όταν οι δύο παράγοντες (το γονίδιο και η ασπιρίνη) συνυπάρχουν, τότε «συνεργάζονται», ώστε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος καρκίνου. Ο καρκίνος του εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο και η θνησιμότητα της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο έγκαιρα θα διαγνωστεί.

  Πηγή: lifo.gr
  Insomniac and sambalisG like this.
 2. Insomniac

  Insomniac Member

  Καλημέρα και καλο μηνα .
  Θα μπορούσαμε να γενικεύσουμε το γνωστο "Μια ασπιρινη την ημερα τον γιατρο τον κανει περα " με κάθε επιφυλαξη βεβαια , ειδικα αν υπαρχουν προβλήματα υγειας όπως αυτά που προαναφέρατε ? Ασπιρινη και Salospir εχουν τις ιδιες προληπτικες ιδιότητες ?
 3. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Ναι, έχουν ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες απλά το salospir έχει κάποια επικάλυψη που αφορά τη διάλυσή του ως προς το στομάχι. Κατά τ' άλλα το παραπάνω άρθρο είναι μία μελέτη που θέλει περαιτέρω διερεύνηση. Δεν μπορούμε να την παίρνουμε από μόνη μας καθημερινά δίχως τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού μας ιδιαίτερα τα άτομα που έχουν προβλήματα με το αίμα. Εξάλλου για να αποδώσει για τον καρκίνο του εντέρου θα πρέπει να έχετε το παραπάνω ένζυμο αλλιώς είναι μάταιο.
  Insomniac likes this.
 4. Insomniac

  Insomniac Member

  Ευχαριστω.Αρα γενικα μπορούμε να πουμε ότι είναι προτιμοτερο το salospir από την ασπιρινη από αποψη παρενεργειών ?
 5. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Η ασπιρίνη πάντα έπεφτε βαριά στο στομάχι. Το salospir είναι πιο νέο σκεύασμα και έχει φτιαχτεί με διαφορετικές προδιαγραφές. Αυτό τώρα είναι στην κρίση σας όμως, πριν κάνετε το οτιδήποτε και επειδή γνωρίζω ότι έχετε κάποια θέματα με την υγεία σας, θα σας συμβούλευα να το συζητήσετε πρώτα με τον θεράπων ιατρό σας.
  Insomniac likes this.
 6. Insomniac

  Insomniac Member

  Αυτό είναι αυτονοητο αλλα αν αποφασιστεί καθημερινη δοση τετοιου φαρμακου το salospir είναι προτιμοτερο ?
  Ευχαριστω και παλι
 7. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Εγώ θα έμενα στην ασπιρίνη, παλιά και κλασική συνταγή, εξάλλου αυτή και μόνο αυτή ακούγεται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες!
  Insomniac likes this.

Share This Page