1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Ακουστικό Νευρίνωμα?

Discussion in 'Λοιπές Ειδικότητες' started by xsk, Sep 18, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 5 users.
 1. xsk

  xsk New Member

  Καλημέρα σας,

  Ο αδερφός μου είχε πρόβλημα με πονοκεφάλους και μείωση ακοής. Οι γιατροί του συνέστησαν αξονική λιθοειδών MRI και MRA εγκεφάλου και ήταν καθαρές. Η περίπτωση του ακουστικού νευρινώματος καλύπτεται από αυτές τις εξετάσεις?

  Σας ευχαριστώ πολύ,
 2. Τάκης

  Τάκης Guest


  Καλημέρα σας

  Ναι, η MRI με την χρήση γαδολινίου μπορεί να ανιχνεύσει τα μικρά ακουστικά νευρώματα!
 3. xsk

  xsk New Member

  Καλησπέρα,

  Ευχαριστώ για την απάντησή σας αλλά θα ήθελα να τονίσω πως η MRI και MRA ήταν εγκεφάλου, παίζει ρόλο στην ανίχνευση?

  Ευχαριστώ και πάλι,

  xsk
 4. Τάκης

  Τάκης Guest

  Για αυτό δεν είμαι 100% σίγουρος αλλά καλού κακού κάντε και των λιθοειδών να είστε ήσυχος.Άλλωστε η μαγνητική τομογραφία είναι αβλαβή και θαυματουργή!!

  Μπορεί να σας απαντήσει και ο ΩΡΛ του Forum για πιο σίγουρα!
 5. ADelides

  ADelides Member

  Η ανίχνευση πολύ μικρών ακουστικών νευρινωμάτων είναι εφικτή με μαγνητική τομογραφία εσω ακουστικών πόρων (ή λιθοειδών, πρακτικά είναι το ίδιο) με σκιαγραφικό. Σε κοινές μαγνητικές του εγκεφάλου δεν χρησιμοποιείται σκιαγραφικό και η πυκνότητα των τομών στην περιοχή που μας ενδιαφέρει είναι μεγαλύτερη.Έτσι, είναι δυνατό μικρά νευρινώματα τα διαφύγουν της διάγνωσης. Αν ο ασθενής έκανε μαγνητική αγγειογραφία τότε υποθέτω (και μόνον, άλλωστε θα το λέει ξεκάθαρα η γνωμάτευση) ότι πήρε και στην απεικόνιση του εγκεφάλου σκιαγραφικό.
  Εφόσον οι εξετάσεις αυτές είναι απολύτως καθαρές με σκιαγραφικό, έστω και αν δεν έχει γίνει συγκεκριμένη απεικόνιση των λιθοειδών η πιθανότητα να υπάρχει νευρίνωμα είναι μικρή. Αρα μπορεί να περιμένει μία νέα μαγνητική και να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Εξάλλου το ακουστικό νευρίνωμα είναι καλοήθης όγκος με βραδύτατη εξέλιξη και η καθυστέρηση ακόμα και ετών στη διάγνωση σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει μεγάλη σημασία.
 6. ADelides

  ADelides Member

  Συγνώμην για την παρανόηση αλλά εφόσον υπάρχει μαγνητική λιθοειδών με σκιαγραφικό τότε απομακρύνεται η διάγνωση του συγκεκριμένου όγκου.
 7. xsk

  xsk New Member

  Ευχαριστώ πολύ για την απαντησή σας, αλλά οι εξετάσεις που έκανε ήταν αξονική λιθοειδών, MRI και MRA εγκεφάλου με σκιαγραφικό. Πιστεύεται πως πρέπει να γίνει και μαγνητική λιθοειδών για να εξαιρεθεί η πιθανότητα ακουστικού νευρινώματος? Τα συμπτώματα του ακουστικού νευρινώματος εκτός από την μείωση ακοής ποια είναι?
 8. tinnitus

  tinnitus Member

  υπαρχουνε διαφορες ειδικες ακουολογικες εξετασεις που μπορουνε να γινουνε για να εντοπισουνε που βρισκεται η βλαβη στην ακοη.
  Αν ειναι δηλαδη πριν τον κοχλια στον κοχλια η μετα τον κοχλια.
  Σε περιπτωση που η βλαβη ειναι μετα τον κοχλια (οπως στην περιπτωση του ακουστικου νευρινωματος) κανεις μαγνητικη με gadolinium για να βρεις
  αμα ειναι στο νευρο η στον εγκεφαλο.
  Καλο ειναι πριν ξανακανει μαγνητικη να κανει τα ειδικα ακουολογικα τεστ
  (π.χ. bekesy/fowler/SISI/decay κτλπ)

  Εχει ο αδερφος σου πτωση ακοης και απο τα 2 αυτια ? βουητα ?
  ιλλιγους/ασταθεια ?

  Αλλα γιατι ενδιαφερεσαι για το ακουστικο νευρινωμα εχει καποιος αλλος συγγενης ?
  Παντως για να ησυχασεις σου λεω οτι ειναι σπανιο το ακουστικο νευρινωμα
  και εχει και διαφορα συμπτωματα αναλογα το σταδιο...
  Last edited by a moderator: Sep 19, 2010
 9. fotis-

  fotis- Member

  Νομίζω πως αναφέρει CT λιθοειδών γιατρέ...
 10. ADelides

  ADelides Member

  Συγνώμη και πάλι
  Ισχύει λοιπόν αυτό που ανέφερα πιο πάνω σε σχέση με την διαφορά των δύο μαγνητικών, εγκεφάλου και λιθοειδών. Η πιθανότητα είναι πολύ μικρή να διαφεύγει της διάγνωσης με την μαγνητική εγκεφάλου με σκιαγραφικό. Δεν χρειάζεται άμεσα να γίνει η εξέταση εκτός αν τα συμπτώματα (που κυρίως είναι νευροαισθητήρια βαρηκοία και βουητά) συνεχίζουν ή κυρίως εξελίσσονται (χειροτερεύουν).
  Ως προς τις αναφερθείσες ακοολογικές εξετάσεις έχουν πια καταργηθεί λόγω της χρήσης της μαγνητικής.
 11. tinnitus

  tinnitus Member

  δεν εχουνε καταργηθει.. εμενα καθηγητης ακουολογος μου εκανε
  το SISI test και διαπιστωσε κοχλιακη βλαβη πραγμα που δειξανε μετα και οι
  ωτοακουστικες εκπομπες, στην αξονικη και στις 3 μαγνητικες που εκανα
  μετα η 1 με gadolinium δεν βρεθηκε τιποτα.
  Μαλιστα εκεινη τη στιγμη ειχε και 2 ειδικευομενους ΩΡΛ και τους εξηγουσε
  την τεχνικη του SISI test
 12. ADelides

  ADelides Member

  έχουν πρακτικά καταργηθεί.
  Σε όλη την ιστορία της ακοολογίας ολες οι εξετάσεις που κατα καιρούς αναπτύχθηκαν είχαν πάντα σαν στόχο την διάκριση της κοχλιακής από την οπισθοκοχλιακή βλάβη. Δηλαδή να ανιχνεύσουν την περίπτωση κυρίως του ακουστικού νευρινώματος ή άλλων βλαβών όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, μηνιγγιώματος κλπ. Αργότερα με την εισαγωγή της μαγνητικής χρησιμοποιούνταν για να καθορίσουν ποιοι ασθενείς χρειάζονταν να υποβληθούν σε μαγνητική που ήταν δύσκολη και ακριβή. Σήμερα και το κόστος έχει μειωθεί, και η αποδεδειγμένη ευαισθησία και ειδικότητα της εξέτασης δεν αμφισβητείται και η ευκολία να γίνει πολύ μεγαλύτερη. Ετσι οι παραπάνω εξετάσεις γίνονται για περισσότερο ακαδημαικούς και διδακτικούς λόγους. Πρακτικά για τον ασθενή αυτό που έχει σημασία είναι η γνώση πως δεν έχει οπισθοκοχλιακή βλάβη που σημαίνει σοβαρή αιτία.
  Και για το παράδειγμα του φίλου tιnnitus...
  παρά το ότι ο καθηγητής ακοολογίας του έκανε τους επιπλέον ακοολογικούς ελέγχους που δείξανε κοχλιακή βλάβη (άρα θεωρητικά δεν χρειαζόταν μαγνητικη) την έκανε (και καλά έκανε). Αυτό γιατί δεν είχε εξασφαλισθεί ότι δεν υπήρχε πιθανόν νευρίνωμα που δευτεροπαθώς προκάλεσε την κοχλιακή βλάβη.

Share This Page