1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πληροφορία ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ Μεθοδοι αντιμετώπισης & THD

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού.' started by ΒΟΡΓΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Jan 28, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 14 users.
 1. ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ & THD

  Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού, δηλαδή αυτές αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής. Οι αιμορροΐδες ή «αγγειακά μαξιλάρια» ( vascular cushions ) δηλαδή ένα αγγειακό πλέγμα στην περιοχή του πρωκτού. Κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, επίσης σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν, έτσι, στην εγκράτεια των κοπράνων.Με το πέρασμα του χρόνου αυτά τα μαξιλαράκια διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί τότε μιλάμε για πάθηση των αιμορροΐδων, με άλλα λόγια αιμορροϊδοπάθεια.

  Τι προκαλεί την αιμορροϊδοπάθεια?
  Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από έναν συνδυασμό πολλών πραγμάτων όπως το σφίξιμο κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, η συχνή δυσκοιλιότητα (σκληρές ή δύσκολες κενώσεις), διάρροια (συχνή χαλαρή, υδατώδης κένωση), εγκυμοσύνη, παχυσαρκία και κίρρωση του ήπατος.

  Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων?
  Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων που μπορούν να εμφανιστούν είναι πολλαπλά. Τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν χειρότερα με το σφίξιμο κατά τη διάρκεια της δυσκοιλιότητας και με το υπερβολικά επιθετικό σκούπισμα του πρωκτού. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι: πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα στον πρωκτό, φαγούρα και πόνος σε και γύρω από τον πρωκτό ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας, ή τη τουαλέτα.

  Τι είναι οι εσωτερικές αιμορροΐδες?
  Το κλασικό σύμπτωμα μιας εσωτερικής αιμορροΐδας είναι η παρουσία αίματος όταν πηγαίνετε στη τουαλέτα. Το αίμα βρίσκεται επάνω στα κόπρανα ή το χαρτί ή στην λεκάνη της τουαλέτας. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες επεκτείνονται περιστασιακά έξω από τον πρωκτό. Ορισμένες συνθήκες μπορούν να αναγκάσουν τις εσωτερικές αιμορροϊδες να διογκωθούν ή/και να προκαλέσουν ενόχληση και αιμορραγία συμπεριλαμβανομένων των εξής: η εγκυμοσύνη και το τραύμα κατά τη διάρκεια του τοκετού, η παχυσαρκία, η χρόνια (μακράς διαρκείας) δυσκοιλιότητα με σφίξιμο, η διάρροια, η πρωκτική επαφή και σπάνια, μια εσωτερική αιμορροΐδα διογκώνεται τόσο ώστε να προκαλέσει εμφάνιση θρόμβου αίματος.

  Τι είναι αιμορροϊδική πρόπτωση ?
  Η αιμορροϊδική πρόπτωση είναι διεύρυνση του αιμορροϊδικού ιστού. Όταν η πρόπτωση εμφανίζεται, οφείλεται σε ολίσθηση προς τα έξω τόσο των έσω όσο και των έξω αιμορροϊδικών όζων. Αρχικά, η πρόπτωση μπορεί να εμφανιστεί μόνο κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται αυτόματα (2ου βαθμού αιμορροϊδοπάθειας), Αργότερα, 3ου βαθμού αυτές που προσπίπτουν έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του (3ου βαθμού ) και τέλος, αυτές που προσπίπτουν και δεν ανατάσσονται εύκολα (4ου βαθμού ).

  Πώς μπορώ να αποτρέψω τις αιμορροΐδες ?
  Θυμηθείτε ότι οι αιμορροΐδες εμφανίζονται φυσιολογικά. Στις κοινωνίες με το λεγόμενο «δυτικό» τρόπο ζωής, ο άστατος τρόπος διατροφής, η κρεατοφαγία, η καθιστική ζωή, η ελαττωμένη άσκηση και το καθημερινό άγχος συμβάλλει στην έξαρση της δυσκοιλιότητας, που οδηγεί στην εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας στα άτομα που έχουν κάποια προδιάθεση. Το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Ορθού συμβουλεύει την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά.

  Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες ?
  Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσετε τις εσωτερικές αιμορροΐδες.Υπάρχουν διάφορες άλλες μέθοδοι για να εξαλειφθούν ή να συρρικνωθούν οι αιμορροΐδες.

  Αυτές είναι:
  1. Rubber band ligation (Περίδεση με ελαστικούς δακτυλίους):
  Ο χειρουργός τοποθετεί ένα λαστιχάκι γύρω από την αιμορροΐδα για να «κόψει» την
  κυκλοφορία. Η αιμορροΐδα συρρικνώνεται και εξαφανίζεται.

  2. Sclerotherapy (Σκληροθεραπεία): Ο χειρουργός εγχέει μια χημική ουσία στην
  αιμορροΐδα για να συρρικνωθεί.

  3. Infrared coagulation (Φωτοπηξία): Ο χειρουργός καυτηριάζει με υπέρυθρη ακτινοβολία
  την αιμορροΐδα.

  4. Αιμορροϊδεκτομή: Η χειρουργική διαδικασία αφαίρεσης των αιμορροΐδων.

  5. Αιμορροϊδοπηξία με την χρήση κυκλικού αναστομωτήρα (stapler).

  6. Απολίνωση Αιμορροϊδικών Αρτηριών με την χρήση υπερήχων (THD – Transanal
  Hemorrhoidal Dearterialization)


  Ποια είναι η διαδικασία THD ?
  Η τεχνική THD έχει ένδειξη σε συμπτωματικές εσωτερικές αιμορροϊδες ( 1ου,2ου και 3ου βαθμού ) και ιδιαίτερα όταν το κύριο σύμπτωμα είναι η αιμορραγία. Είναι ελάχιστη επεμβατική τεχνική.Κατά τη διάρκεια της επέμβασης THD, ο εκπαιδευμένος χειρουργός εντοπίζει με την χρήση Doppler κλάδους της άνω αιμορροϊδικής αρτηρίας και στα σημεία αυτά τοποθετεί απορροφήσημο ράμμα, έτσι γίνεται αποκοπή της αρτηριακής ροής. Απομένει από το φλεβικό δίκτυο να «συρρίκνωση» της αιμορροΐδες. Αν συνυπάρχει και « αιμορροϊδική πρόπτωση » ο χειρουργός, εκτελεί και αιμορροϊδοπηξία ( η προς τα πάνω έλξη του βλεννογόνου που προσπίπτει ), έτσι, γίνεται η επανατοποθέτηση των λεγόμενων « αγγειακών μαξιλαριών » εντός του πρωκτικού αυλού.Επειδή δεν υπάρχει καμία αφαίρεση ιστού, ο πόνος είναι ελάχιστος.

  Πότε μπορώ να επιστρέψω στις κανονικές δραστηριότητές μου ?
  Η μέθοδος THD επιτρέπει την πολύ γρήγορη αποκατάσταση.Οι κανονικές δραστηριότητες μπορούν να επαναληφθούν μέσα σε 24-48 ώρες.
 2. efiela

  efiela New Member

  Είμαι 41 ετών, γυναίκα. Με εξέτασε πριν 2 εβδομάδες χειρουργός και μου είπε ότι έχω αιμορροίδες 3ου βαθμού και μια ραγάδα.
  Δεν πονάω καθόλου αλλά εδώ και δυο εβδομάδες έχω αιμορραγία στην τουαλέτα, αρκετά σοβαρή (μετά την κένωση και αρκετές φορές και πριν, σχεδόν μόλις κάτσω στη λεκάνη).
  Το αίμα στάζει συνεχώς, σχεδόν μέχρι να σηκωθώ οπότε και σταματάει εντελώς. Μπορεί να χάνω από 15 έως και 50 σταγόνες σε κάθε κένωση.
  Ο παθολόγος μου είπε να τρώω φυτικές ίνες, κατί που κάνω όλο αυτό το διάστημα, σε μεγάλο βαθμό.
  Η αιμορραγία όμως σταματάει για δυο, τρεις μέρες και ξαναρχίζει για άλλες τόσες, ματά μπορεί να σταματάει για μία και μετά ππάλι τα ίδια.
  Μου έδωσε και daflon για τρεις μέρες αλλά δεν έκαναν τίποτα.
  Δε θέλω να κάνω εγχείρηση αλλά φοβάμαι την αιμορραγία.
  Τρώω αυτές τις δυο εβδομάδες πολλά χόρτα και φρούτα και δημητριακά και άρχισα και περπάτημα μισή ώρα κάθε μέρα.
  Έχω περιθώρια να διορθώσω το πρόβλημα αν συνεχίσω έτσι;
  Πότε πρέπει να φοβηθώ την αιμορραγία;
  Μήπως δεν είναι μόνο αιμορροίδες και υπάρχει και κάτι άλλο;
  Ο χειρουργός δε μου είπε να κάνω κολονοσκόπηση.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
 3. Επιβάλλεται να κάνετε έλεγχο της περιοχής είτε με σιγμοειδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση.
  Η εξέταση γίνεται με ενδοφλέβια «μέθη» και έτσι δεν είναι η εξέταση επώδυνη.
 4. efiela

  efiela New Member

  Ο χειρουργός που με είδε φάνηκε πολύ σίγουρος ότι πρόκειται για αιμορροϊδες και δεν μου είπε να κάνω κολονοσκόπηση.
  Το αίμα που χάνω είναι ανοιχτού, κόκκινου χρώματος και το μόνο που μου είπε είναι αν συνεχιστεί η αιμορραγία ότι θα πρέπει να επέμβουμε στην περιοχή για να αποτρέψουμε πιθανή αναιμία.
  Εσείς με φοβήσατε...
  Δηλαδή, μπορεί να είναι κάτι σοβαρότερο και να έχει αυτά τα συμπτώματατα;
  Και τι μπορεί να είναι;
  Αν η αιμορραγία με τη δίαιτα και το περπάτημα σταματήσει θα είναι αυτό μια επιβεβαίωση ότι ήταν οι αιμορροϊδες που την προκαλούσαν ή μπορεί να είναι σύμπτωση και να έχω και στο μέλλον αιμορραγίες;
 5. Ελεγχος πριν την επεμβαση

  Όταν γίνει η ενδοσκόπηση και ελεγχθεί το έντερο και δεν υπάρχει άλλη αιτία (πολύποδας κλπ) τότε θα μπορούμε να ενοχοποιήσουμε της αιμορροΐδες για τα συμπτώματα σας. Πριν κάνουμε κάποια επέμβαση ελέγχουμε την περιοχή.
 6. efiela

  efiela New Member

  Σας ευχαριστώ πολύ.
 7. vanessa343

  vanessa343 New Member

  είμαι 27 ετών γυναίκα. Πριν 2 μερες συνειδητοποίησα ότι έχει βγει ένα εξόγκωμα σαν φουσκαλίτσα ελαφρώς μελανού χρώματος.Επειδή ανησυχησα και εδώ που είμαι δεν έχω πρόσβαση σε κάποιον ιατρό, αφότου εξέθεσα τηλεφωνικώς το πρόβληαμ μου σε ένα παθολόγο μου είπε ότι έχω αιμορροϊδες και να βάλω την αλοιφή proctosynalar τουλάχιστον για 3 μερες και μετά αν δεν υπάρξει ανταπόκριση να πάω σε κάποιον ιατρό. Σήμερα είανι η δεύετρη ημέρα που θα βάλω την αλοιφή και ήδη διαπίστωσα μια συρρικνωση της φουσκάλας. Σημειωτέον δε ότι δεν πονάω καθόλου ούτε έχω αιμορραγία. Πρέπει να ανησυχώ ή σωστά μου είπε ο ως άνω παθολόγος;πώς θα καταλάβω ότι υπάρχει ανταπόκριση στην αλοιφη;θα μαζέψει η φουσκάλα;
 8. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Αν είναι αιμορροϊδα, πιθανότατα να ανταποκριθεί!
  Αν όχι... δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, και για τον λόγο αυτό για να έχετε σαφή διάγνωση καλό θα είναι να σας δει ειδικός!
 9. nik-nat

  nik-nat New Member

  Ειμαι 25 ετων και διανυω την 35 εβδομαδα κυησης.Πριν απο 5-6 μερες παρατηρησα οτι πονουσα πολυ και δεν μπορουσα να κατσω.Με ενοχλουσε ακομα και το παντελονι.Ο αντρας μου πηγε στο φαρμακειο και του δωσανε μια κρεμα η οποια ειναι φυτικη,μπορω να πω οτι με εχει ανακουφισει αλλα οχι για πολυ ωρα.Δηλαδη πλενω πρωτα την περιοχη με κρυο νερο και μετα βαζω την κρεμα,για περιπου 2 ωρες θα ειμαι καλα,μετα παλι θα ποναω.Υπαρχει περιπτωση να φυγουν πριν γεννησω η τουλαχιστον να μην ποναω τοσο και να βαλω καποια αλλη κρεμα για να συρικνωθουν γιατι με ενοχλουν πολυ
 10. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Καλησπέρα και με το καλό να σου γεννηθεί το μωράκι.Νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσεις στον μαιευτήρα σου για τις αιμορροίδες σου γιατί έχω την εντύπωση ότι εάν ο τοκετός είναι φυσιολογικός τότε με το σφύξιμο οι αιμορροίδες συνήθως επιδεινώνονται.Είναι αρκετές οι γυναίκες που εμφανίζουν αιμορροίδες για πρώτη φορά αμέσως μετά τον τοκετό!
 11. nik-nat

  nik-nat New Member

  Καταρχην να σ'ευχαριστησω για τις ευχες σου και να σου πω την αληθεια ευχομαι να ειναι φυσιολογικος ο τοκετος αλλα κι εγω την ιδια υποψια ειχα οτι με το σφιξιμο θα επειδεινωσω την κατασταση μου.Υπαρχει ελπιδα να εξαφανιστουν μετα τον τοκετο η τουλαχιστον να συρικνωθουν και να μην με πονανε...ευχαριστω πολυ πολυ!!!
 12. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Καλησπέρα.Φαντάζομαι ότι αυτό θα κριθεί ανάλογα με την εικόνα που θα έχεις μετά τον τοκετό.Πιστεύω ότι θα ταλαιπωρηθείς λιγάκι γι'αυτό και σου είπα να το συζητήσεις με τον γιατρό σου μήπως και προλαβαίνεις να κάνεις κάτι τώρα.Τουλάχιστον βάλε τις φυτικές ίνες (all bran),καθημερινά στη ζωή σου ξεκινώντας από τώρα για να μην υποφέρεις από δυσκοιλιότητες οι οποίες θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.Πίνε και πολλά υγρά, θα τα χρειαστείς και για τον θηλασμό!!!Εύχομαι να πάνε όλα καλά!:_sii:
 13. nik-nat

  nik-nat New Member

  Ευχαριστω πολυ πολυ για τις συμβουλες....νομιζω οτι τελικα θα τα καταφερω,θα μιλησω και στην γυναικολογο μου να δω τι θα μου προτεινει!!! Και παλι χιλια ευχαριστω.:risatonaD:
 14. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Να'σαι καλά και άντε...μ'έναν πόνο!!!:_applauso:
 15. kirk

  kirk New Member

  Χρόνιο Πρόβλημα

  Καλημέρα. Αντιμετωπίζω πρόβλημα με τις αιμοροΐδες μου εδώ και πολλά χρόνια. Έχω δοκιμάσει όλων των ειδών τις αλοιφές και "γιατροσόφια", έχω κάνει οιμοιοπαθητική επί 4 χρόνια καιθ το αποτέλεσμα είναι ότι απλά δεν είναι τόσο φριχτός ο πόνος όσο ήταν όταν ξεκίνησα την ομοιπαθητική. Πρίν την ομοιοπαθητική είχα κάνει laser στις εσωτερικές και είχαν ηρεμίσει. Όταν επισκεύτηκα ένα γιατρό σε νοσοκομείο πρίν τις δεί καλά καλά μου είπε "χειρουργείο". Βέβαια τότε υπήρχαν μόνο οι κλασσικές μέθοδοι του "νυστεριού" κάτι που το αποκλείω γιατί συγγενής μου που το έκανε, ταλαιπωρήθηκε πολύ και μετεγχειρητικά και για αρκετό καιρό.
  Τώρα ο πόνος ξαναμεγάλωσε απότομα και παρατήρησα ότι δεν μαζεύονται εύκολα όπως πρίν. Δυσκοίλιος δεν είμαι (αντίθετα θα έλεγα) με κανονικές καθημερινές κενώσεις.
  Υπάρχει κάποια ασφαλής μέθοδος για χειρουργική αντιμετώπιση χωρίς να χρειαστεί παραμονή σε νοσοκομείο, όπως γίνεται με την κλασσική μέθοδο, και περίπου πόσο μπορεί να κοστίσει (δεν περιμένω ακρίβεια, απλά μια τάξη μεγέθους);
  Έυχαριστώ εκ των προτέρων.
 16. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Η μεθοδος επέμβασης βασίζεται και εκτιμάται απο τον χειρουργό και την εκάστοτε περίπτωση.
  Ολες οι μέθοδοι είναι ασφαλείς, αλλά οι ενδείξεις επέμβασεις καθορίζονται απο το πρόβλημα και την εμπειρία του χειρουργού.

  Μη παραμονή στο νοσοκομείο υπάρχουν μεθοδοι όπως η THD αιμορροϊδοπηξία που το επιτρέπει ή καποια απλή απολίνωση-banding.

  Ομως για το κόστος δεν μπορώ να σας πώ.
 17. gdgreece

  gdgreece New Member

  Αντιμετώπιση αιμορροίδων και πρωκτικό σεξ

  Είμαι ένας ομοφυλόφιλος άνδρας 30 ετών με πρόβλημα εσωτερικών αιμορροίδων που προσπίπτουν εξωτερικά μετά από κάθε κένωση και επανέρχονται μέσα μετά από αρκετή ώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πονώ πολύ σε κάθε προσπάθεια για πρωκτικό σεξ. Θα ήθελα να γνωρίζω αν επιτρέπεται το πρωκτικό σεξ μετά από κάποια μη χειρουργική αντιμετώπιση των αιμορροίδων, όπως περίδεση ή τη μέθοδο THD. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
 18. elir

  elir Member

  τι εννοει ο γιατρος με τη θρομβωση αιμοροιδων?εγω μαλλον εχω δευτερου βαθμού που βγαινουν στο σφιξιμο και ξαναμπαινουν αλλα με τη δυσκοιλιοτητα τα κοπρανα ειναι υπερβολικα σκληρα και μικρα κ αυτο το εξογκωμα εχει γινει πιο κοκκινο και με καιει αυτο σημαινει οτι εχω κανει θρομβωση?
 19. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Οι θρομβωμένες αιμορροϊδες είναι όζοι που έχει σχηματιστεί μέσα τους θρόμβος. Είναι μία αυτοϋποχωρούσα κατάσταση και ο πόνος που την συνοδεύει υποχωρεί μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Εάν δεν συμβεί αυτό τότε φάρμακα όπως το Daflon βοηθούν ώστε να διαλυθεί ο θρόμβος. Μόνο σε περίπτωση ισχυρού πόνου γίνεται αιμορροϊδεκτομή.
 20. καλησπέρα στο φόρουμ ,ειμαι 18 ετών ,πριν μια μισι εβδομάδα είχα ενα λίγο μεγάλο στρογγυλό πράγμα στον πρωκτο λογικά αιμοροιδα πρέπει να ειναι απο τι διάβασα εδώ , ήταν σαν ενα λίγο χοντρό φασολάκι. Και σκληρό πονούσα αρκετά,αλλά εδώ και εβδομάδα έχει πέσει έχει γίνει πολι μικρό αλλά και λίγο σκληρό , τι πρέπει να κάνω , ειναι κακό να κατσο και να περιμένω με τον καιρό να δώ αν θα φύγει απο μόνο του? η ειναι αδύνατον , και σε γιατρό ντρέπομαι βέβαια,:_s:Και δεν είχα αιμορραγία τίποτα , πολι φαγούρα είχα στην αρχή Λλα πλέον τίποτα έχει πολι μικρό ..θα φύγει ?
  Last edited: Sep 7, 2014

Share This Page