1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πληροφορία ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού.' started by sambalisG, Oct 31, 2008.

 • by sambalisG, Oct 31, 2008 at 7:59 PM
 • sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ: Τι είναι, ποιές οι αιτίες που τις προκαλούν, διάγνωση, θεραπεία και προληψη των επιπλοκών.


  Α.Τι είναι οι αιμορροϊδες, και πως εκδηλώνονται;

  Οι αιμορροϊδες αποτελούν τμήμα κάθε φυσιολογικού οργανισμού που συνιστούν το φλεβικό δίκτυο το οποίο διογκώνεται φυσιολογικά κατά την αφόδευση. Ο καθένας από εμάς τις έχεις αλλά κανείς δεν τις παρατηρεί εκτός και αν διογκωθούν πάρα πολύ και προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο τότε προκαλούν πόνο, κνησμό, τοπικό ερεθισμό, καύσο και αιμορραγία.Ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους πρόβλημα όπως για παράδειγμα οι έγκυες γυναίκες, άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, άτομα που σηκώνουν συχνά βάρη κ.α.
  [​IMG]
  Β.Είδη Αιμορροϊδων

  1.Εξωτερικές αιμορροϊδες

  Είναι μικρά εξωγκόματα, στο χρώμα του δέρματος, που προβάλλουν στον πρωκτό.Συνήθως δεν προκαλούν πόνο εκτός κι αν αιμοραγγήσουν ή θρομβωθούν, οπότε γίνονται μπλέ και προκαλούν ξαφνικό και έντονο πόνο.

  2.Εσωτερικές αιμορροϊδες

  Συνήθως προβάλλουν στον αυλό του εντέρου σαν τσαμπί από σταφύλι και προκαλούν πόνο.Είναι πιθανό να προσπίπτουν στον πρωκτό κετά από έντονη προσπάθεια ή αντίστοιχα εξαφανίζονται σε χαλάρωση.Μπορεί να συνοδεύονται από βλεννοαιματηρές κενώσεις (όπου το χρώμα του αίματος είναι ζωηρό κόκκινο).

  Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μέγεθός τους και τη διάρκεια της εμφάνισής τους κατατάσσονται σε πρώτου, δεύτερου, τρίτου και τετάρτου βαθμού.

  Οι πρώτου βαθμού δεν προβάλλουν καθόλου έξω από τον πρωκτό, αλλά μπορεί να αιμορραγήσουν, οι δευτέρου βαθμού προβάλλουν μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μετά το τέλος αυτής. Οι τρίτου βαθμού επανέρχονται μόνο με βοήθεια από τον ασθενή και οι τετάρτου βαθμού παραμένουν μόνιμα έξω (προπίπτουσες)

  Γ. Ποιές αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα;

  1.Δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  2.Καθιστικη ζωή
  3.Γυμναστική με βάρη ή βαριά χειρονακτική εργασία
  4.Εγκυμοσύνη
  5.Συνήθειες εντέρου – χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  6.Φάρμακα που προκαλούν είτε δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  7.Κληρονομικότητα

  Δ.Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την εμφάνιση των αιμορροϊδων είναι τα εξής:

  1.Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
  2.Αιμορραγία που χαρακτηρίζεται από αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας
  3.Έκκρυση βλέννας
  4.Τοπικός ερεθισμός
  5.Κνησμός
  6.Χαλάρωση σφιχτήρα
  7.Ασυμτωματική διάταση
  Ε.Πως γίνεται η διάγνωση του προβλήματος;

  Από την στιγμή που εμφανιστούν τα προαναφερθέντα συμτώματα η καλύτερη λύση είναι μία επίσκεψη στον ιατρό σας. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων προβλημάτων, τα οποία προκαλούν παρόμοια συμπτώμτα και θα δώσει την διάγνωση.Έτσι ανάλογα με τα συμπτώματα, το ιστορικό και την κλινική εξέταση θα κρίνει ποιά ειναί η κατάλληλη θεραπεία.Η θεραπεία περιλαμβάνει οδηγίες από την αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης (διαιτητικές συνήθειες, καθημερινή άσκηση, αλλαγή εντερικών συνηθειών) έως και την χειρουργική αντιμετώπιση

  ΣΤ.Θεραπευτική αντιμετώπιση

  Η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση των αιμορροϊδων συνισταται στις εξής αρχές:
  1. Συντηρητική αγωγή.
  Κάτω απο την επίβλεψη και τις οδηγίες του γιατρού σας είναι δυνατον να ξεκινήσετε μια πρώιμη «θεραπεία»,έτσι ώστε να ανακουφιστείτε απο τα συμπτώματα!Πως όμως μπορείτε να το επιτύχετε αυτό;Καταρχήν είναι απαραίτητη η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών!Έιναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός της διατροφής σας με φυτικές ίνες και πολύ νερό.Και κατά δεύτερο λόγο, είναι αναγκαία η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας (το κολύμπι,το περπάτημα,η αεροβική άσκηση αποτελούν την καλύτερη και καταλληλότερη άσκηση!)
  Η συντηρητική αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων των αιμορροΐδων (κνησμός, καύσος, αιμορραγική ή βλεννώδης έκκριση, πόνος) αρχίζει με καλή υγιεινή της πρωκτικής και περιπρωκτικής χώρας και ρύθμιση των κενώσεων. Η ρύθμιση των κενώσεων γίνεται με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε στερεό υπόλειμμα, όπως οι φυτικές ίνες και πολύ νερό. Επίσης χρησιμοποιούνται σε περίπτωση φλεγμονής ήπια αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τοπικές αλοιφές. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούνται κάποια φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.
  Οι παραπάνω συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης πρέπει να διαρκούν μέχρι και δύο εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η θρόμβωση των αιμορροΐδων, προχωρούμε από την αρχή σε χειρουργικές επεμβάσεις.

  2. Χειρουργική αντιμετώπιση
  Παρά τα προληπτικά μέτρα ή την ιδιαίτερη φροντίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων η θεραπεία εκλογής για τις αιμορροϊδες παραμένει η χειρουργική.
  Η ένδειξη γιά χειρουργική επέμβαση είναι: μεγάλες αιμορροϊδες που προσπίπτουν από τον δακτύλιο και δεν επανέρχονται στην θέση τους, μεγάλες αιμορροϊδες που αιμορραγούν ή έχουν θρόμβωση και συνοδεύονται από έντονο άλγος ή και ραγάδα.
  Η σύγχρονη χειρουργική σήμερα και ανάλογα και με την εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού έχει να προσφέρει διάφορα μέσα ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, αναίμακτα και ανώδυνα όπως το Laser CO2, το Ligassure το Ultracision κλπ!!!
  Ολα τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση και αποσκοπούν στην συντόμευση της επέμβασης, την ελάχιστη απώλεια αίματος και στην ελαχιστιοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου!!!
  Η διάρκεια της επέμβασης είναι από 20 με 40 λεπτά και η νοσηλεία είναι συνήθως 12ωρος - 24ωρος!!! Η δε νάρκωση μπορεί να είναι ραχιαία-επισκληρίδιος ή γενική!!!

  α.Η προετοιμασία πριν το χειρουργείο απαιτεί:
  1.Προγραμματισμένες εργαστηριακές εξετάσεις(Αιματολογικές εξετάσεις , Ηλεκτροκαρδιογράφημα , ακτινογραφία θώρακος.)
  2.Διακοπή άλλης φαρμακευτικής αγωγής-κυρίως ασπιρίνης(σε συνεννόηση με τον ιατρό)
  3.Διακοπή καπνίσματος
  4.Απαγορεύεται ποτό ή φαγητό 12 ώρες πριν την επέμβαση.

  β.Κίνδυνοι και επιπλοκές της επέμβασης

  Τις μέρες μετά την επέμβαση πιθανώς να αισθανθείτε κάποια δυσφορία καθώς αρχίζει η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Άλλωστε κάθε χειρουργική επέμβαση κρύβει μια πιθανότητα επιπλοκών. Η αιμορροειδοεκτομή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση, εντερική στένωση, πόνο, πυρετό, ρίγη και επιμένουσα αιμοραγία. Σ’αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

  Πηγή!
 • Categories: Uncategorized

Comments

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού.' started by sambalisG, Oct 31, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 12 users.
 1. Kathy
  Παρακαλώ, να είστε καλά !!!
 2. nikosbo
  Γιατρέ αν οι αιμορροΐδες αρχίσουν να αιμορραγούν να ανησυχήσω χρειάζεται αμέσως επέμβαση;

  Διάβασα αυτό ισχύει ;

  Αν οι αιμορροΐδες είναι σημαντικού βαθμού (3ου, 4ου), αν τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος, αιμορραγία, θρομβώσεις, τότε δυστυχώς τα συντηρητικά μέσα δεν επαρκούν αποτελεσματικά και πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τη χειρουργική θεραπεία.
  Υπάρχουν πολλές τεχνικές για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, αναλόγως το μέγεθος της πάθησης και τον ασθενή, επιλέγουμε αυτή που θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
  Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε απαιτούν ελάχιστο χρόνο χειρουργικής επέμβασης, εκτελούνται με τοπική αναισθησία μόνη της ή σε συνδυασμό με μικρή καταστολή (μέθη), απαιτούν ελάχιστη νοσηλεία κι ο ασθενής εξέρχεται αυθημερόν ελάχιστες ώρες μετά την επέμβαση.
  Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι απλή, ο ασθενής μπορεί από την επόμενη μέρα να είναι ενεργός στις δραστηριότητές του και όλα αυτά με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος.
 3. Nektsam
  πριν μια εβδομαδα περιπου (περασμενη Δευτερα) εκανα επεμβαση με την μεθοδο λογκο.
  σημερα υπαρχει ακομα μια δυσφορια θα ελεγα στην περιοχη και λιγος πονος ανεκτος θα έλεγα και εχω μια ταση οτι θελω να παω προς αφοδευση....ειναι φυσιολογικα ολα αυτα θα περασουν η πρεπει να ανησυχω για κατι;;;
 4. aleka88
  Καλησπέρα!Και συγχαρητήρια!Πριν έναν μήνα έκανα επέμβαση με την μέθοδο λογκο για την αφαίρεση μιας εσωτερικής αιμοροϊδας,μετά την επέμβαση με την κένωση έχανα αρκετό αίμα για δυο μέρες περίπου(είχε αφαιρεθεί όλο το αγγείο)μετά απο δυο μερες σταμάτησε τελείως..Ενώ σταδιακά γινόμουν όλο και καλύτερα μετα απο καποια μικρή δυσκοιλιότητα που ανμτιμετώπισα ,μετά απο έναν μήνα έχω μικρές κηλίδες αίματος κατα την αφόδευση και μια ενοχληση-πονο μετά,ανησυχώ μήπως ερεθίστηκε η πληγη.Είναι κατι ανησυχητικό;Πρέπει να ξαναπάω να με δούν(δεν θα το αντέξω δεύτερη φορά:triste:);Ευχαριστω!
 5. maria 89
  Καλησπέρα σας. Είμαι 28 χρονών. Πριν περίπου δυο μήνες με έπιασαν ξαφνικά έντονοι πόνοι χαμηλά αριστερά κ μετα ο πόνος πήγαινε στον πρωκτό σαν να έμπαινε μαχαίρι. Απο τότε με έχουν πιάσει αυτοί οι πόνοι 5-6 φορές. Μπορεί όμως να με πιάσει πόνος μόνο στον πρωκτό χωρις να συνοδεύεται απο πόνο στο έντερο. Αυτό που με φοβίζει ιδιαίτερα είναι οτι μετά την κένωση βλέπω βλέννα στο χαρτί οταν σκουπίζομαι και δυο φορές την παρατήρησα και στα κόπρανα. Αίμα δεν έχω δει. Τον τελευταίο μήνα πηγαίνω κάθε μέρα στην τουαλέτα ενώ παλαιότερα 2-3 φορές την εβδομάδα. Οι κενώσεις μου είναι φυσιολογικές και σε χρώμα και σε σύσταση.
 6. maria 89
  Ξέχασα να αναφέρω οτι καμιά φορά έχω ενα ελαφρύ τσούξιμο και κνησμό
  .
 7. Akis1984
  Καλημερα,τις δυο τελευταιες ημερες κατα την κενωση,στο τελος αυτης εχω λιγο αιμα στα κοπρανα..απο τι προερχεται αυτο;;;
 8. Kathy
  Πολλά μπορεί να συμβαίνουν όπως κάποια ραγάδα στον πρωκτό, αιμορροΐδα εσωτερική ή εξωτερική ή από κάποια πίεση που ασκήθηκε κατά την αφόδευση με αποτέλεσμα να υπάρξει κάποιος ερεθισμός. Πρόσεξε το για λίγες μέρες κι αν επιμείνει να σε δει Γαστρεντερολόγος. .
 9. Akis1984
  Ευχαριστω πολυ να ειστε καλα..
  Kathy likes this.
 10. Orbea
  Καλησπέρα
  Έχω μάλλον μια θρομβωμενη εξωτερικη αιμοροίδα η οποία δε με πονάει μεν , αλλά την έχω για 2 βδομάδες τώρα. Πήρα duflon αλλά δεν έφυγε. Τι μπορώ να κάνω ? Θέλει απλά να περιμένω ?

  Attached Files:

 11. Kathy
  Είναι λίγο περίεργο να μην έφυγε με το daflon. Δεν ξέρω αν ακολουθήσατε οδηγίες γιατρού για τη δοσολογία του σίγουρα όμως με ένα χάπι την ημέρα δε φεύγει. Η θεραπεία κρατάει αρκετά και μειώνεται η δοσολογία σταδιακά συν κρύα ντους στην περιοχή...
 12. Orbea
  Καλημέρα
  Ακολούθησα τις οδηγίες αλλά τίποτα. Φοβάμαι ότι θα χρειαστεί νυστέρι.
 13. Kathy
  Τότε θα πρέπει να μιλήσεις με τον χειρουργό σου και άμεσα...
 14. Orbea
  :piange:

Share This Page