1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πληροφορία ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού.' started by sambalisG, Oct 31, 2008.

 • by sambalisG, Oct 31, 2008 at 7:59 PM
 • sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ: Τι είναι, ποιές οι αιτίες που τις προκαλούν, διάγνωση, θεραπεία και προληψη των επιπλοκών.


  Α.Τι είναι οι αιμορροϊδες, και πως εκδηλώνονται;

  Οι αιμορροϊδες αποτελούν τμήμα κάθε φυσιολογικού οργανισμού που συνιστούν το φλεβικό δίκτυο το οποίο διογκώνεται φυσιολογικά κατά την αφόδευση. Ο καθένας από εμάς τις έχεις αλλά κανείς δεν τις παρατηρεί εκτός και αν διογκωθούν πάρα πολύ και προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο τότε προκαλούν πόνο, κνησμό, τοπικό ερεθισμό, καύσο και αιμορραγία.Ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους πρόβλημα όπως για παράδειγμα οι έγκυες γυναίκες, άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, άτομα που σηκώνουν συχνά βάρη κ.α.
  [​IMG]
  Β.Είδη Αιμορροϊδων

  1.Εξωτερικές αιμορροϊδες

  Είναι μικρά εξωγκόματα, στο χρώμα του δέρματος, που προβάλλουν στον πρωκτό.Συνήθως δεν προκαλούν πόνο εκτός κι αν αιμοραγγήσουν ή θρομβωθούν, οπότε γίνονται μπλέ και προκαλούν ξαφνικό και έντονο πόνο.

  2.Εσωτερικές αιμορροϊδες

  Συνήθως προβάλλουν στον αυλό του εντέρου σαν τσαμπί από σταφύλι και προκαλούν πόνο.Είναι πιθανό να προσπίπτουν στον πρωκτό κετά από έντονη προσπάθεια ή αντίστοιχα εξαφανίζονται σε χαλάρωση.Μπορεί να συνοδεύονται από βλεννοαιματηρές κενώσεις (όπου το χρώμα του αίματος είναι ζωηρό κόκκινο).

  Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μέγεθός τους και τη διάρκεια της εμφάνισής τους κατατάσσονται σε πρώτου, δεύτερου, τρίτου και τετάρτου βαθμού.

  Οι πρώτου βαθμού δεν προβάλλουν καθόλου έξω από τον πρωκτό, αλλά μπορεί να αιμορραγήσουν, οι δευτέρου βαθμού προβάλλουν μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μετά το τέλος αυτής. Οι τρίτου βαθμού επανέρχονται μόνο με βοήθεια από τον ασθενή και οι τετάρτου βαθμού παραμένουν μόνιμα έξω (προπίπτουσες)

  Γ. Ποιές αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα;

  1.Δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  2.Καθιστικη ζωή
  3.Γυμναστική με βάρη ή βαριά χειρονακτική εργασία
  4.Εγκυμοσύνη
  5.Συνήθειες εντέρου – χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  6.Φάρμακα που προκαλούν είτε δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  7.Κληρονομικότητα

  Δ.Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την εμφάνιση των αιμορροϊδων είναι τα εξής:

  1.Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
  2.Αιμορραγία που χαρακτηρίζεται από αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας
  3.Έκκρυση βλέννας
  4.Τοπικός ερεθισμός
  5.Κνησμός
  6.Χαλάρωση σφιχτήρα
  7.Ασυμτωματική διάταση
  Ε.Πως γίνεται η διάγνωση του προβλήματος;

  Από την στιγμή που εμφανιστούν τα προαναφερθέντα συμτώματα η καλύτερη λύση είναι μία επίσκεψη στον ιατρό σας. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων προβλημάτων, τα οποία προκαλούν παρόμοια συμπτώμτα και θα δώσει την διάγνωση.Έτσι ανάλογα με τα συμπτώματα, το ιστορικό και την κλινική εξέταση θα κρίνει ποιά ειναί η κατάλληλη θεραπεία.Η θεραπεία περιλαμβάνει οδηγίες από την αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης (διαιτητικές συνήθειες, καθημερινή άσκηση, αλλαγή εντερικών συνηθειών) έως και την χειρουργική αντιμετώπιση

  ΣΤ.Θεραπευτική αντιμετώπιση

  Η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση των αιμορροϊδων συνισταται στις εξής αρχές:
  1. Συντηρητική αγωγή.
  Κάτω απο την επίβλεψη και τις οδηγίες του γιατρού σας είναι δυνατον να ξεκινήσετε μια πρώιμη «θεραπεία»,έτσι ώστε να ανακουφιστείτε απο τα συμπτώματα!Πως όμως μπορείτε να το επιτύχετε αυτό;Καταρχήν είναι απαραίτητη η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών!Έιναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός της διατροφής σας με φυτικές ίνες και πολύ νερό.Και κατά δεύτερο λόγο, είναι αναγκαία η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας (το κολύμπι,το περπάτημα,η αεροβική άσκηση αποτελούν την καλύτερη και καταλληλότερη άσκηση!)
  Η συντηρητική αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων των αιμορροΐδων (κνησμός, καύσος, αιμορραγική ή βλεννώδης έκκριση, πόνος) αρχίζει με καλή υγιεινή της πρωκτικής και περιπρωκτικής χώρας και ρύθμιση των κενώσεων. Η ρύθμιση των κενώσεων γίνεται με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε στερεό υπόλειμμα, όπως οι φυτικές ίνες και πολύ νερό. Επίσης χρησιμοποιούνται σε περίπτωση φλεγμονής ήπια αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τοπικές αλοιφές. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούνται κάποια φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.
  Οι παραπάνω συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης πρέπει να διαρκούν μέχρι και δύο εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η θρόμβωση των αιμορροΐδων, προχωρούμε από την αρχή σε χειρουργικές επεμβάσεις.

  2. Χειρουργική αντιμετώπιση
  Παρά τα προληπτικά μέτρα ή την ιδιαίτερη φροντίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων η θεραπεία εκλογής για τις αιμορροϊδες παραμένει η χειρουργική.
  Η ένδειξη γιά χειρουργική επέμβαση είναι: μεγάλες αιμορροϊδες που προσπίπτουν από τον δακτύλιο και δεν επανέρχονται στην θέση τους, μεγάλες αιμορροϊδες που αιμορραγούν ή έχουν θρόμβωση και συνοδεύονται από έντονο άλγος ή και ραγάδα.
  Η σύγχρονη χειρουργική σήμερα και ανάλογα και με την εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού έχει να προσφέρει διάφορα μέσα ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, αναίμακτα και ανώδυνα όπως το Laser CO2, το Ligassure το Ultracision κλπ!!!
  Ολα τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση και αποσκοπούν στην συντόμευση της επέμβασης, την ελάχιστη απώλεια αίματος και στην ελαχιστιοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου!!!
  Η διάρκεια της επέμβασης είναι από 20 με 40 λεπτά και η νοσηλεία είναι συνήθως 12ωρος - 24ωρος!!! Η δε νάρκωση μπορεί να είναι ραχιαία-επισκληρίδιος ή γενική!!!

  α.Η προετοιμασία πριν το χειρουργείο απαιτεί:
  1.Προγραμματισμένες εργαστηριακές εξετάσεις(Αιματολογικές εξετάσεις , Ηλεκτροκαρδιογράφημα , ακτινογραφία θώρακος.)
  2.Διακοπή άλλης φαρμακευτικής αγωγής-κυρίως ασπιρίνης(σε συνεννόηση με τον ιατρό)
  3.Διακοπή καπνίσματος
  4.Απαγορεύεται ποτό ή φαγητό 12 ώρες πριν την επέμβαση.

  β.Κίνδυνοι και επιπλοκές της επέμβασης

  Τις μέρες μετά την επέμβαση πιθανώς να αισθανθείτε κάποια δυσφορία καθώς αρχίζει η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Άλλωστε κάθε χειρουργική επέμβαση κρύβει μια πιθανότητα επιπλοκών. Η αιμορροειδοεκτομή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση, εντερική στένωση, πόνο, πυρετό, ρίγη και επιμένουσα αιμοραγία. Σ’αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

  Πηγή!
 • Categories: Uncategorized

Comments

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού.' started by sambalisG, Oct 31, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 12 users.
 1. dmna
  ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ 41 ΕΤΩΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΑΙΜΟΡΟΙΔΟΠΑΘΕΙΑ(ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ)ΟΙ ΑΙΜΟΡΑΓΙΕΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΟΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΙΑ.Ο ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΙΜΟΡΑΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 2. Kathy
  Νομίζω μια επίσκεψη σε έναν χειρουργό θα ήταν το καλύτερο!:_sii:
 3. sambalisG
  Αναιμία λόγω αιμορροΙδοπαθείας και συνοδού αιμορραγίας που δεν επέρχεται ύφεση χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.
 4. καινουργιος
  Αυτή η αιμορροιδα, ειναι σοβαρή ? στην αρχή πονούσα τώρα πλέον όχι αλλά εχω ακόμα το φασολάκι .οριστε μια φοτογραφια και πείτε μου αν ειναι σοβαρό

  Attached Files:

 5. sambalisG
  Καλησπέρα σας.
  προκειται για μικρη θρομβωμενη αιμορροϊδα.
  Δεν εχει λόγο ανησυχίας. Καλό θα ειναι να :
  -καταπολεμήσετε δυσκοιλιότητα και αποφύγετε ερεθιστικές τροφές (καυτερά, πικάντικα και αλκοόλ)!
  -Πάρετε καποιο αναλγητικό (τα αντιφλεγμονωδη δρούν στην περιοχή αυτη αλλα θελουν καποια προσοχή)
  -Αν επιμενει η συμπτωατολογία, να σας δει ειδικός.
 6. καινουργιος
  Καλησπέρα ,
  Οπότε να αγοράσω ενα αντιφλεγμονωδη και να μην τρώω. Αυτά τα φαγητά ωραία ... Σας ευχαριστώ παρά πολύ γιατρέ
 7. καινουργιος
  Γιατρέ τα κρεμιδια επιτρέπονται ?..
 8. sambalisG
  Τα κρεμμυδια επιτρέπονται!
  Τα τσιγαριστά καλο θα ειναι να αποφεύγονται!:02.47-tranquillity:
 9. καινουργιος
  :_applauso:Γιατρέ ευχαριστώ πολύ δεν πίνω δεν καπνίζω , αθλητισμό μόνο :)) .. Πολύ χρήσιμο το φόρουμ σας
 10. sambalisG
  Ευχαριστούμε πολύ!:rolleyes:
 11. καινουργιος
  Με μεγάλη χαρά λέω πως είχατε απόλυτο δίκαιο :) πλέον έφυγε δεν το εχω Άλλο :) .. Υπάρχει περίπτωση να βγει ξανά ?
 12. sambalisG
  Πολύ πιθανό να επανεμφανισθεί!
 13. καινουργιος
  Και τι κάνουμε μετά ? δεν τρώμε καυτερά?:_l:
 14. alexiaa
  Γιατρέ μου για σας! Σας συνχερω για την πολύ σημαντική βοήθεια που προσφέρεται! Είμαι 28 ετών, 55kg ,1.63m. Πριν ένα χρόνο, μετά απο κάποιες μέρες που έτρωγα συνέχεια έξω, εκείνη την νύχτα έκανα διάρροια, είχα τσούξιμο, φαγούρα και λίγο αίμα. Δεν είχα ιδέα για αιμορροΐδες! ! Την πρώτη βδομάδα είχα λίγες ενοχλήσεις αλλά οχι τπτ σοβαρό. Μετά ανακάλυψα ότι είχα ενα πολύ μικρό εξόγκωμα στο πρωκτικό (βλέπε τις φωτογραφίες), το οποιο μετά από ένα χρόνο και σήμερα είναι ακόμη εκεί. Δεν με ενοχλεί, ουτε έχω κάποιο πόνο, απλά μερικές φορές δυσκολεύομαι στην τουαλέτα. Τι είναι ακριβώς θέλω να ξέρω; πως θεραπευετε και αν θα χρειαστώ κολονοσκοπηση?Για μια δεύτερη γνώμη.
  Υ.Γ:αυριο έχω ραντεβού με τον γαστερεντολογο να δούμε τι θα μου πει.
  Ευχαριστώ πολύ! Αναμένω την απάντηση σας!

  Attached Files:

 15. alexiaa
  Τελικά πήγα στο ραντεβού με την γιατρό μου, σήμερα, με εξέτασε και μου είπε ότι είναι εξωτερική αιμορροΐδα, πρώτου βαθμού! Μου έδωσε μια κρέμα που δεν καταλαβαίνω τι γράφει (dasiptoct)? Όπως και να έχει, θα μου πουν στο φαρμακείο. Μετά από κάποιες συμβουλές που μου έδωσε, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι μου είπε πως δεν θα φύγει πότε (και εγώ την έχω εδώ και 1 χρόνο). Είναι αλήθεια δεν φεύγει ΠΟΤΕ? Και δεύτερον χρειάζεται να κάνω κολονοσκοπηση? Περιμένω την απάντηση σας, μετά που να δείτε τα δύο μηνύματα!:)
 16. sambalisG
  Καλημέρα σας.
  (Δεν φαινονται πολυ καθαρα οι photo), αλλά οι αιμορροϊδες ειναι φλέβες που φυσιολογικά υπάρχουν και δεν φεύγουν.
  Αν μεσα σε καποια εχει δημιουργηθει θρόμβος αιματος και αυτο σας ενοχλεί, παραμενει σαν ενα μικρό σκληρο εξογκωματακι στην αιμορροιδα.
  Αυτο μετα πο τοσο καιρό δεν φεύγει παρα μονο με μια μικρή επέμβαση!
 17. Maxi74
  Καλησπέρα σας...
  Πριν 3 μέρες πέρασα μια μικρή δηλητηρίαση με συμπτώματα διάρροιας...την επόμενη μέρα είχα έντονο κόκκινο αίμα στο νερό της λεκάνης όταν πήγα στην τουαλέτα...για δυο μέρες δεν είχα τίποτα σημάδια αλλά ξαναείδα αίμα την Τρίτη μέρα.....είναι κάτι που πρέπει να με ανησυχεί?
  Ευχαριστώ!
 18. Kathy
  Καλησπέρα. Οι αιμορραγικές κενώσεις είναι σύμπτωμα της δηλητηρίασης γεγονός που υποδηλώνει λοίμωξη από αμοιβάδα,''Campylobacter'', ''Salmonella'', ''Shigella'' ή κάποια παθογόνα στελέχη του''Escherichia coli''. Αν δεν μιλάμε για αιμορροϊδες και η αιμορραγία συνεχιστεί και πέρα των 7 ημερών τότε θα πρέπει να σας δει γαστρεντερολόγος μήπως και χρειαστείτε αντιβίωση αν και συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά...
 19. Maxi74
  Kathy σε ευχαριστώ πολύ...
  Kathy likes this.

Share This Page