1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

κύστη στην αριστερή ωοθήκη

Discussion in 'Γυναικολογικές Παθήσεις' started by φιλιώ, May 3, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
  1. φιλιώ

    φιλιώ New Member

    Καταρχήν σας χαιρετώ όλους!Χαίρομαι που από σήμερα είμαι και εγώ μέλος του forum.
    Θα ήθελα αν ήταν δυνατό να πάρω τις συμβουλές σας και για το δικό μου πρόβλημα.Έχω κύστη στην αριστερή ωοθήκη 51,9 mm και πρόκειται για ενδομητρίωση. Είμαι μπερδεμένη γιατί πήρα την άποψη δύο γυναικολόγων, ο ένας μου είπε να την αφαιρέσω με επέμβαση και να αφαιρεθεί και ένα τμήμα της ωοθήκης και ο άλλος μου είπε ότι η λύση μας θα είναι να μείνω έγγυος.Εδώ και 3 μήνες προσπαθούμε με το σύζυγο μου για εγγυμοσύνη αλλά τίποτα.Υπάρχει η πιθανότητα να μείνω έγγυος χωρίς να την αφαιρέσω?
  2. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Καλημέρα!!!
    Μία ενδομητριωτική κύστη των 5 εκατοστών πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί!!!
    Είναι αρκετά μεγάλη και υπαρχει και κίνδυνος ρήξεως με διασπορά ενδοκοιλιακή της ενδομητρίωσης!!

    (Πως υπάρχει η διάγνωση πως είναι ενδομητρίωση??)
  3. φιλιώ

    φιλιώ New Member

    Καλημέρα.Ευχαριστώ για την απάντηση σας.
    Βασικά και οι δύο γιατροί έκαναν τη διάγνωση από τη τυπική ενδοκολπική εξέταση.
  4. ενδομητριωσική κύστη ωοθήκης

    η ενδομητρίωση αποτελεί αιτία μειωμένης γονιμότητας.εκτός από την εντόπισή της ως κύστη,μπορεί να υπάρχει διάσπαρτη και σε άλλα σημεία της κοιλιάς,που δεν φαίνονται με κανένα υπέρηχογράφημα.πρέπει πάντα να αφαιρούνται καλά όλες οι εστίες ενδομητρίωσης,γιατί μόνο έτσι αυξάνεται το ποσοστό κυήσεων και βεβαίως αυτό είναι πιο εύκολο να γίνεται λαπαροσκοπικά από ιατρό γνώστη της νόσου,σε βάθος,αλλιώς υποτροπιάζει πάλι,μέσα σε λίγους μήνες από την εγχείρηση
  5. AMANDA

    AMANDA Member

    ένας έμπειρος γυναικολόγος κατά την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη ευμεγέθους κύστης αλλά όχι να διαγνώσει επίσημα ενδομητρίωση. Με την βοήθεια του κολπικού υπερήχου μπορεί να πιστοποιήσει την ύπαρξη της κύστης και να συλλέξει περισσότερα στοιχεία π.χ. μέγεθος, αν είναι μονόχωρη ή έχει διαφραγμάτια (δερμοειδής κύστη) αλλά και πάλι ο υπέρηχος δεν θέτει την διάγνωση ενδομητρίωσης. Η διάγνωση γίνεται μόνο με λαπαροσκόπηση, ή με ανοιχτό χειρουργείο όπου ελέγχονται τα έσω γεννητικά όργανα και τα σπλάχνα και αν υπάρχει ενδομητρίωση πιστοποιήται και ταυτοχρονα σταδιοποιείται.

    Μία κύστη μεγέθους 5cm στατιστικά σπάνια αποροφάται από μόνη της ή με φαρμακευτική αγωγή (αντισυλληπτικά) και αν πρόκεται για πολύχωρη κύστη το ποσοστό αυτό μηδενίζεται. Όσο αυξάνεται σε μέγεθος αυξάνονται και οι πιθανότητες επιπλοκών λόγω της κύστης (ρήξη της κύστης ή συστροφής της, περιπτώσεις όπου χρειάζεται επείγουσα χειρουργική επέμβαση).

    Κανένας γυναικολόγος δεν θέλει να αφαιρεί ωοθηκικό ιστό από γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας ειδικά όταν επιθυμεί εγκυμοσύνη. Δυστυχώς όμως αναγκάζεται λόγω της έκφυσης της κύστης από την ωοθήκη και όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της κύστης τόσο μεγαλύτερο κομμάτι της ωοθήκης αναγκάζεται να αφαιρέσει.

    Το διάστημα των 3 μηνών που προσπαθείτε να συλλάβετε είναι πολύ μικρό για να σας ανησυχεί ακόμα και αν έχετε τακτικά ελεύθερες επαφές.
    Σε περίπτωση που αποφασίσετε να την αφαιρέσετε καλό είναι να λάβετε αντισυλληπτικά μέτρα πριν για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως μετεγχειρητικά να ανακαλύψετε μία εγκυμοσύνη, την οποία λόγω των φαρμάκων που λάβατε κατά τη νάρκωση και μετεγχειρητικά θα σας συμβούλευαν να διακόψετε.
  6. φιλιώ

    φιλιώ New Member

    ευχαριστώ πολύ για την απάντηση που μου δώσατε.θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω αν αληθεύει αυτό που μου είπε ο πρώτος γιατρός , ότι αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο να μείνω φυσιολογικά έγκυος, λόγω της κύστης.
  7. AMANDA

    AMANDA Member

    όχι δεν αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο να μείνετε έγκυος μετά από ελεύθερη επαφή. εντούτοις όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου ορισμένα είδη κύστεων κάνουν διαταραχές στην έμμηνο ρύση όπου και πάλι δεν αποκλείεταιη κύηση απλώς υπάρχει κάποια δυσκολία στην σύλληψη όπως πχ στην περίπτωση των πολυκυστικών ωοθηκών ( που δεν είναι η περίπτωσή σας) όπου έχουμε ανωωρηκτικούς κύκλους.

Share This Page